Шиптарски сепаратистички лидери позирају са мапом “Велике Албаније”

0

Лидери сепаратистичког региона Косово (Србија) позирали су са мапом „Велике Албаније“ која укључује регион Епир и острво Крф. У објави објављеној на друштвеним мрежама, амбасадор Србије у Грчкој је рекао да „чак и ако вук остари, његове овце се не мењају“.

„Опортунисти и националистички популисти, „премијер“ и „председник“ Косова, Аљбин Курти и Вјоса Османи, промовишу меганационалистички план Велике Албаније припајањем делова Србије и Грчке. Чак и ако вук остари, његове овце се нису промениле“, твитовао је Душан С. Спасојевић. У међувремену, док се напади настављају на северу Косова, а школе остају затворене, председник Србије Александар Вучић назвао је немачког министра спољних послова лицемером и рекао да ће у четвртак званично затражити од НАТО-а да пошаље српске трупе.

Избори су заказани за 18. децембар у општинама са српском већином Звечан, Лепосавић, Зубин Поток и Северна Митровица након што су представници масовно поднели оставке у знак протеста због планова Приштине да забрани регистарске таблице из југословенског доба. Османи је потом одложио изборе за април 2023. у покушају да смири ситуацију. Али у суботу су Срби подигли барикаде и блокирали путеве који воде до граничних прелаза са Србијом, Јариња и Брњака.

Прочитајте још:  Због сталног притиска Приштине Срби одлазе са КиМ: Тензије веће од доласка Куртија
Полиција је известила да је на њих пуцано у нападу, док је Вучић рекао да ће тражити од НАТО-а да пошаље војску у регион.

„(Аналена) Бербок је рекла да је неко спустио тензије јер су одложили изборе, замислите лицемерје. Те ноћи сте упали са специјалцима и хтели да заузмете општинске изборне комисије… Знали сте да избора неће бити, али сте хтели да силом нападнете Србе“, рекао је Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је такође оптужио високог дипломату ЕУ Жозепа Борела да је стао на страну косовских Албанаца у својој осуди ескалације ситуације.

„Бојим се да је ова реакција последица напада који је доживео када је означио кривца за крах преговора у Бриселу“, рекао је Вучић.

„Верујем да ћемо сачувати мир и даћемо све од себе да то буде“, рекао је председник и додао да ће у четвртак званично затражити од НАТО-а да на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација дозволи улазак 1.000 српских војника и полицајаца на Косово. Члан 4 резолуције дозвољава повратак српске војске и полиције под одређеним околностима, укључујући обележавање/чишћење минских поља, одржавање присуства у близини места српске баштине и одржавање присуства на кључним граничним прелазима.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *