Захарова: Амбасадор Боцан-Харченко има налог из Москве око КиМ, чекамо реакцију Београда

0
Боцан-Харченко

руски амбасадор Александар Боцан-Харченко(фото:НСПМ)

Руски амбасадор у Србији добио је инструкције из Москве да предузме конкретне кораке подршке ка нормализацији ситуације на КиМ, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова

Амбасадор Русије у Србији има упутства о конкретним корацима за подршку нормализацији ситуације на Косову и Метохији, и Москва чека реакцију Београда, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

“Што се тиче амбасаде у Београду, руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, који је у блиском контакту са српским руководством, добио је инструкције из Москве да предузме конкретне кораке подршке, који се састоје у нормализацији или предлагању начина за нормализацију ситуације на Косову и Метохији. Чекамо реакцију Београда”, поручила је она.

Она је додала да се цео период почевши од НАТО агресије на Југославију 1999. године, прихватање резолуције и проглашења “неког независног Косова”, препун циничног игнорисања Запада и “Косовара” уз подршку од споља у међународним оквирима.

“Главни провокатори одмах одбацују тврдње српских политичара о могућем повратку на Косово и Метохију ограниченог броја контигената српске војске и полиције, називају их неприхватљивим… Баш им лоше иде међународно право”, нагласила је руска званичница.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је навела, администрација твз. Косова неће ни прстом да мрдне како би уклонила прави узрок ове напете ситуације, а то је константно угњетавање Срба на КиМ.

“Јасно је да се боје директног сукоба које би могло да им уништи планове противзаконите суверенизације твз. Косова и урадиће све како би спречиле да се српске снаге врате”, поручила је она и додала да је “посредовање Запада довело до колапса”.

Прочитајте још:  Србија изразила жељу да сарађује са војском САД

“Још су се дрзнули да о себо говоре као посредницима и у неким другим конфликтима, а немају ниједан пример нормализације односа иза себе”, појаснила је Захарова.

Ситуација не северу КиМ је ескалирала након хапшења бившег припадника полиције тзв. Косова, Србина Дејана Пантића. Север Косова и Метохије је блокиран што од стране грађана, што од стране полиције. Срби протестују већ шести дан, а школе на северу неће радити до даљег.

Косовска полиција забранила је пролаз и возилима и пешацима на административним прелазима Јариње и Брњак.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *