У међувремену, негде на истоку…

0

Турска војска (Фото: Јутјуб)

У међувремену, негде на истоку…

Турска иницијатива „Уније три државе“ сумњиво личи на политичку подршку турске операције у Сирији која се спрема

Прочитајте још:  Да ли је верски комплекс у Турској Гебекли Тепе доказ да су богови некада заиста помагали људима?
Министарство спољних послова Руске Федерације прво је засадило семе сумње у изгледе турске иницијативе  Уније три државе“ и да ли она има „двоструко дно“: „Копнена операција коју планира Турска у Сирији може довести до даље ескалације “ , рекао  је директор Четвртог европског одељења Министарства спољних послова Руске Федерације Јуриј Пилипсон. На Смоленском тргу, планови Анкаре сматрају се преурањеним кораком.

Дипломата је рекао да руска страна саосећа са “осетљивим питањима за партнере у заштити јужних турских граница”. Али, истовремено, Москва је уверена да је неопходно стриктно поштовати „територијални интегритет, независност и суверенитет сиријске државе“.

У најопштијим цртама, наравно, може се рећи да се и Ердогану не свиђа увек оно што Русија ради. Међутим, Русија није шаргарепа да би свима угодила. Највероватније, председник Турске мисли исто о својој земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Турска напала амерички штаб у Сирији
Међутим, ево шта је занимљиво! Ердоган је још 16. децембра заиста предложио неку врсту заједничке иницијативе између Русије, Турске и Сирије. Неки медији су већ успели да дижу буку око ове иницијативе и пишу да је турски лидер наводно предложио ни мање ни више него … унију три државе. „Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган рекао је да му је током телефонског разговора са руским председником Владимиром Путином предложио да организује трилатерални савез Турске, Русије и Сирије и да тим поводом организује састанак лидера ових земаља… Објаснио сам још једну ствар – а то да желимо да направимо корак као трилатерална унија Сирија-Турска-Русија…”, рекао је Ердоган  .

У ствари, Ердоган није предложио стварање било какве уније три државе. Претпостављам да нисам ни размишљао о томе. Ево дословног текста изјава турског председника на ову тему, ако пратите званичне турске публикације: „У овом тренутку желимо да направимо потез као сиријско-турско-руски трио. Из тог разлога, прво се морају окупити наше обавештајне организације, затим наши министри одбране, а онда се морају окупити наши министри спољних послова. После њихових састанака, хајде да се окупимо као лидери. Ово сам предложио господину Путину. Он је на то гледао позитивно. Тако ћемо покренути ланац преговора.”

Тако сензационални наслови („трилатерална алијанса“, „трилатерална комисија“) о Ердогановом наводно предложеном тројном савезу Турске, Русије и Сирије, најблаже речено, не одговарају баш реалности. Нека врста ситуационог „тројца” далеко је од тога да буде исто што и пуноправна међудржавна унија.

Прочитајте још:  Бајден: Никада нећемо признати референдуме у Украјини
Наравно, могло би се спекулисати у којој мери таква идеја уопште може имати право да постоји. Међутим, турски лидер је практична личност, није његов политички стил да лебди у облацима, он има много приземније интересе који се односе на осигурање војно-политичке моћи Турске и ширење њеног међународног утицаја од централне Азије до источног Медитерана. и шире. Вероватно се тиме објашњава скептична оцена Ердогановог предлога, коју је изнело руско Министарство спољних послова.

Прочитајте још:  Тензије расту на Арктику
На први поглед, овај Ердоганов предлог изгледа сасвим пристојно. Међутим, само ако се то не покаже као параван за једностране војне одлуке о Сирији које су раније донели Турци. А ако понуда није замишљена као разлог да се каже нешто овако: „Дали смо понуду, али партнери се нису нашли на пола пута, дакле, наша савест је чиста, и ми, за славу Аллаха, почињемо… ” Ово је само веома слично.

Јуриј Борисов/ФСК.РУ

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *