ММФ одобрио Србији стендбај аранжман

0

Ilustracija: ToskanaINC / Shutterstock.com

Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда позитивно је оценио остварене резултате у оквиру трећег разматрања Инструмента за координацију политике.

Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда (ММФ) данас је на састанку одобрио Републици Србији стендбај аранжман у износу од 290 одсто квоте наше земље у ММФ-у у трајању од 24 месеца, као подршку договореном економском програму, саопштено је из Народне банке Србије (НБС).

Надовезујући се на постигнуте резултате и реформску агенду, нови аранжман са Међународним монетарним фондом заменио је постојећи Инструмент за координацију политике, уз одговарајућа прилагођавања макроекономске политике којима се уважавају актуелни изазови на глобалном нивоу, наводи се у саопштењу НБС. Такође, нови аранжман представља подршку за даље спровођење структурних реформи, с фокусом на сектор енергетике.

Циљеви економског програма Републике Србије за период 2023-2024. године који су подржани новим стендбај аранжманом усмерени су на: – очување макроекономске и финансијске стабилности, – јачање отпорности привреде на енергетску кризу кроз спровођење одговарајуће енергетске политике, реформе у домаћем енергетском сектору, и истовремену заштиту најрањивијих категорија, – подстицање високог, еколошког, инклузивног и одрживог раста у средњем року.

ММФ је оценио да српска економија има добре механизме одбране од ризика, укључујући адекватне девизне резерве, умерени ниво спољног и јавног дуга, добро капитализован и ликвидан банкарски сектор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оцењено је да је реакција монетарне политике одговарајућа у условима актуелних инфлаторних притисака, као и да текуће пооштравање монетарне политике има кључну улогу у спречавању дужег трајања инфлације. Нови стендбај аранжман обезбеђује још један заштитни слој у периоду изазова и неизвесности на глобалном нивоу.

Прочитајте још:  БАЛКАНСКИ ФИТИЉ: СРБИЈА У ЕВРОПИ, АЛИ НЕ У ЕУ И НЕ У НАТО

”Одобрени стендбај аранжман биће додатна подршка у суочавању са глобалним ризицима и позитиван сигнал за све потенцијалне инвеститоре, као још један показатељ посвећености Владе и Народне банке Србије одговорном вођењу економских политика. У Србији настављамо да чувамо стабилност и спроводимо реформе, уз пуну координацију политика и неопходну диверсификацију извора финансирања у актуелним глобалним условима. Изазови и ризици се нису смањили, али је то само појачало нашу решеност да истрајемо и даље стварамо услове за просперитет оних за које и с којима радимов – грађане и привреду“, казала је гувернер Јоргованка Табаковић.

Б92

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *