Дојче веле: Опустошене апотеке, драматична несташица лекова у Немачкој

0

www.globallookpress.com © IMAGO/Felix Schlikis

Недостају антибиотици, лекови против болова, али и за притисак, канцер, желудац, срце

Домаћа производња лекова у Немачкој је значајно у опадању и многим произвођачима се и не исплати, па не чуди што се апотеке у тој држави боре са невиђеном несташицом лекова, пише Дојче веле.

Према речима једног апотекара у Берлину, тренутно нема 274 медикамента, а посебан проблем је недостатак лекова за децу.

“Недостају нам антибиотици, лекови против болова, али и за притисак, канцер, желудац, срце”, рекао је он.

Недостају и пеницилински и антибиотски сирупи, на шта родитељи упозороравају на друштвеним мрежама већ месецима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Проблема са снабдевањем било је и летос, али само спорадично, додаје фармацеут. “То би потрајало можда две недеље, па би онда опет стигли лекови. Сада је ситуација заиста лоша.“

Једина опција за родитеље је да дете одведу у болницу. Међутим, због великог броја случајева респираторног синцицијалног вируса (РСВ), дечја одељења су сада толико преоптерећена да чак и животно угрожени мали пацијенти морају сатима да чекају на пријем. Пошто су амбуланте пуне, деца се шаљу кућама.

Притом су лекови све ређи и у болницама. У многим болничким апотекама зато су поново почели сами да справљају сирупе за спуштање температуре. И многе обичне апотеке то раде. Али, ако би се узели у обзир трошкови за сировине, особље и рад, флашица би морала да кошта двадесет евра.

Управо је цена довела тржиште у Немачкој у ову ситуацију, пише “Дојче веле” и указује да се производња појединих препарата у Немачкој и Европи фармацеутској индустрији једноставно не исплати.

Прочитајте још:  Укронацисти држе као таоце преко 4,5 милиона Украјинаца, 7.000 странаца

На пример, здравствено осигурање плаћа компанијама 1,36 евра за флашицу сирупа парацетамола. Та сума није повећана већ десет година, а у међувремену је цена активног састојка парацетамола само ове године поскупела 70 одсто.

“Експлозија цена лекова и производње, уз замрзнуте продајне цене, довела је до тога да се лекови попут сирупа праве са губитком. Ниједна фирма то дугорочно не може да издржи“, каже Андреас Буркхард, генерални директор фармацеутске компаније “Тева”.

Та фирма је последњи велики произвођач сирупа парацетамола у Немачкој. Пре 12 година било их је једанаест. Након што је у мају ове године још један од њих прекинуо производњу, “Тева” мора да покрије 90 одсто потражње. То није изводљиво, указују из компаније. Зато су још током лета отказали све поруџбине немачких апотека за уобичајено зимско складиштење.

Као резултат тога, „уочен је значајан пораст куповине из апотека“, анализира Савезни завод за лекове и медицинска средства. Покуповано је све што је било могуће.

“Премало је добављача”, каже Томас Фишбах, председник удружења педијатара.

“Фиксне цене довеле су до тога да се производња пресели у земље с ниским платама, као што су Индија и Кина, а тамо постоје проблеми у ланцу снабдевања, што опет доводи до уских грла у дистрибуцији.”

Случај с леком за рак дојке “тамоксифеном” почетком године већ је показао како изгледа када нису доступни важни лекови за које нема замене. И у том случају створило се уско грло у снабдевању, јер су се компаније повукле из производње наводећи као разлог трошкове.

У фебруару је зато реаговао Савезни завод за лекове и медицинска средства, па је донета уредба да лекови који садрже “тамоксифен” могу да се увозе из иностранства, чак и кад нису одобрени у Немачкој.

Прочитајте још:  НОВЕ ОШТРЕ МЕРЕ У ХРВАТСКОЈ! Ковид потврде ОБАВЕЗНЕ за запослене и кориснике јавних и државних служби

Проблеми тиме, међутим, нису решени. “Тамоксифен” је и даље један од слабо доступних лекова.

Лекари, али и опозициони политичари, захтевају од савезне владе хитне мере. Многи траже да се одржи самит савезне и покрајинских влада о централизованим набавкама лекова.

Министри здравља требало би да се координирају с произвођачима и велетрговцима, али и да потраже лекове у суседним земљама.

Савезни министар здравља Карл Лаутербах обећава да ће на тај предлог веома брзо одговорити.

Стручњаци се залажу и за државну производњу есенцијалних лекова у Немачкој и тврде да је време да се производња врати из Азије.

Фармацеутска индустрија пак тражи повећање накнада за лекове и истиче да би уговори према којима здравствена осигурања плаћају само фиксне износе морали да буду суспендовани, бар док више компанија поново не почне производњу.

Одлука о томе, бар према ономе што се може чути из Савезног министарства здравља, није на видику, наводи “Дојче веле”.

РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *