Шиптари раде на куповини дронова Бајрактар

0

Барјактар ТБ2 (EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Министар регионалног развоја тзв. Косова и председник Турске демократске партије Косова Фикрим Дамка рекао је да Приштина ради по питању куповине дронова „Бајрактар”. Дамка је навео да ће свака куповина бити употребљена за одбрану, преноси Кланкосова.тв.

Говорећи о растућим напетостима последњих дана на северу Космета, Дамка је истакао да су учинили оно што је неопходно да грађани у региону добију услуге за свакодневни живот.

„За ово време Србија мора да седне за сто дијалога и дође до коначног решења. Косово не води акције које ескалирају тензије. Такође, немамо ни покушаје да уклонимо барикаде. Ми то можемо, али то може додатно повећати тензије. Из тог разлога делујемо у сарадњи са Мисијом НАТО на Косову (КФОР), са НАТО-ом, ЕУ и САД за њихово мирно уклањање. Покушавамо да ситуацију тамо решимо договором, а не да је ескалирамо”, тврди Дамка.

Рекао је да је захтев Србије за формирање Заједнице општина са српском већином (ЗСО), која има слична права са аутономијом, „неприхватљив за Косово”, преноси Бета.

„Све земље су спремне да спрече могући сукоб на Балкану, углавном између Косова и Србије. Република Турска, која доминира Балканом, такође је забринута због овог питања. Постоји дијалог који развија министарство спољних послова Турске, које прати дешавања у сваком тренутку и води дијалог и са Косовом и са Србијом. Турска даје неопходан допринос у том погледу. У структури Кфора су и војници Турске… Видимо да и амбасада (Турске) и друге институције улажу напоре да изграде мир на северу”, сматра Дамка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Политика

Прочитајте још:  Јуриј Китен:Србију би "игра са Бриселом и Вашингтоном" могла довести до катастрофе

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *