Грађани да се спреме за искључења струје: “Наша земља никада није била у таквој ситуацији”

0

Ilustracija: Shutterstock/Yevhen Prozhyrko

Влада Шведске апеловала је данас да се грађани и компаније припреме за могуће прекиде испорука електричне енергије током зиме.

До тога би могло да дође због застоја у раду нуклеарног реактора, хладног времена и недостатка енергената у Европи после смањења извоза руског гаса.

“Ризик од прекида је стваран и Швеђани се морају припремити за то. Шведска никада раније није била у оваквој ситуацији”, упозорио је на конференцији за новинаре министар за цивилну одбрану Карл-Оскар Бохлин, преноси Ројтерс.

Цене електричне енергије су порасле ове године у нордијским земљама због страха да ће смањење извоза руског гаса у Европу довести до несташица.

Шведска влада је раније овог месеца позвала грађане да користе мање електричне енергије, а званичници су препоручили грађанима да обезбеде одржавање батерија и батеријских лампи, да сачувају радио пријемнике, обезбеде залихе хране и флаширане воде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У случају нестанка струје, домаћинства би требало да одреде просторију у којој породица може да борави и одржава температуру у периоду хладног времена, поручио је шведски министар за цивилну одбрану.

Б92

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *