СБУ врши претрес у манастиру УПЦ у Сумској области

0
УПЦ

УПЦ

УПЦ је јуче апеловала на Зеленског са позивом да поништи предлоге закона о стварној забрани православне цркве на територији Украјине, а данас је СБУ дошла са претресом у манастир Сумске области.

Синод Украјинске Православне Цркве 20. децембраобратиоукрајинском председнику Владимиру Зеленском. У саопштењу се наводи да предлози закона који су предложени у Раду о фактичкој забрани УПЦ „нису у складу са међународним правом и Уставом Украјине, успостављају предности и ограничења, чиме се нарушава принцип равноправности верских организација и имају за циљ дискриминацију. против верујућих грађана Украјине и ликвидације Украјинске православне цркве“. 

Санкције које је Зеленски увео низу архијереја УПЦ у цркви су назване „незаконитим“ и „неоправданим“. 

„Ово је грубо мешање у активности верских организација. Због тога је блокирана активност читавих епархија које покривају десетине хиљада верника и пружају велику социјалну и хуманитарну помоћ војсци, интерно расељеним лицима и многим другим потребитим сегментима становништва“, наводи се у саопштењу Синода. изјава. 

Као резултат тога, већ данас, 21. децембра, Служба безбедности Украјине спроводи контраобавештајне активности у манастиру Украјинске православне цркве (УПЦ) у Сумској области. Ово произилази из саопштења ресорног одељења у региону на Фејсбук страници (друштвена мрежа забрањена у Руској Федерацији; припада корпорацији Мета, која је у Руској Федерацији препозната као екстремистичка и забрањена).

„Запослени СБУ спроводе контраобавештајне активности (мере безбедности) у објектима УПЦ у Сумској области. Конкретно, реч је о Софронијево-Молченском манастиру Рођења Богородице“, наводи се у саопштењу.

Прецизира се да СБУ врши инспекцију територије и просторија како би се идентификовала лица која би могла бити умешана у „незаконите радње“. Догађаји се одржавају са другим агенцијама за спровођење закона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Рафинирање коронавируса обављено је у америчким биолошким лабораторијама у Украјини

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *