У Кини нема умрлих од ковида након промене методологије

0

REUTERS/Casey Hall/File Photo

Кина није пријавила у среду ниједну нову смрт повезану с ковидом-19 пошто је почетком децембра променила методологију праћења заражених и оболелих у време када се суочава с новим таласом епидемије.

Од 2020. Кина је становништву наметала крајње строге санитарне мере у име политике „нулте стопе ковида“ којом је штитила најрањивије групе и оне које нису биле довољно вакцинисане.

Али, власти су без најаве укинуле већину мера почетком децембра како би умириле становништво огорчено двогодишњим стањем закључавања што се одразило и на привреду, а окидач је била смртност у пожару из којег нису могли да избаве жртве управо због ограничења.

Број заражених од тада је експлодирао па се страхује да је смртност изазвана ковидом јако висока у старијој популацији која је посебно рањива.

Власти су у уторак објавиле да ће само особе које су умрле од респираторне инсуфицијенције директно повезане с ковидом бити укључене у статистичке податке умрлих од те болести.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Након заразе варијантом омикроном, главни узрочник смрти (пацијената) су друге болести“, рекао је у уторак Ванг Ђуикванг, званичник за здравство у градском већу Пекинга.

„Само мали број људи умире директно од последица респираторне инсуфицијенције изазване ковидом“, рекао је.

Према сведочанствима које је прикупила агенција АФП, крематорији раде отежано, иако није утврђена никаква званична веза с том ситуацијом и ковидом.

Поједине болнице претрпане су, а лекови против грипа постају недоступни у апотекама због повећане потражње у време када се Кина учи да живи с вирусом.

Према званичним подацима, само је седам пацијената умрло од ковида откако су укинута ограничења почетком децембра.

Прочитајте још:  РАСПОЛОЖЕЊЕ У ДПС-у ЈЕ КАО ПУЖ КАД ИЗАЂЕ ИЗ КУЋИЦЕ

Седињене Државе објавиле су у уторак да су спремне да испоруче вакцине против ковида Кини.

„У интересу је међународне заједнице да колективно помогнемо Кини да одржи епидемију под контролом“, рекао је новинарима портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *