Русија: Први новоизграђени бомбардер Тупољев Ту-160М биће испоручен ове године

0

OAC/TASS

Први новоизграђени стратешки ракетоносни бомбардер Тупољев Ту-160М биће испоручен до краја ове године, изјавио је у петак директор Уједињене авио-компаније Јуриј Сљусар.

„То је високо надограђен авион базиран на Ту-160 са новим могућностима и функцијама. Радимо то на два начина: унапређујемо постојећу флоту авиона Ту-160 и паралелно са тим покрећемо производњу у Казању и испоручујемо први производни стандард Ту-160М ове године који ће бити додат у флоту авиона дугог домета“, рекао је он на телевизији Русија-1.

Сљусар је у августу за ТАСС рекао да су планови за испоруку првог новоизграђеног Ту-160М Министарству одбране остали на снази. Авион је први пут полетео у небо 12. јануара 2021. године, полетевши са аеродрома фабрике авиона у Казању. Лет је изведен на висини од 600 метара и трајао је око 30 минута.

Ту-160М (кодног имена Блекџек од стране НАТО-а) је унапређена верзија Ту-160 совјетског дизајна, названог Бели лабуд. Заједно са Ту-95МС, он је окосница руске флоте војних авиона дугог домета. ТУ-160 је највећи надзвучни војни авион икада и најтежи ратни авион на свету, способан да носи крстареће ракете са нуклеарним врхом. То је одговор на амерички бомбардер дугог домета Роквел Б-1 Лансер.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је 2015. године наредио да се обнови производња Ту-160 и да се авион надогради.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *