Последице “ограничења цена”

0

Руски председник Владимир Путин упозорио је да ће у понедељак-уторак, односно 26-27. децембра, потписати свој указ о мерама одмазде на плафон цена нафте.

Према његовим речима, штета од рестриктивних мера ЕУ и „велике седам” за руску привреду и енергетско-енергетски комплекс „није видљива”. Напротив, пошто се нетржишна регулатива уводи у односу на Руску Федерацију, потребне су „превентивне мере“. Председник их није прецизирао. Али, како је објаснио потпредседник Владе Александар Новак, реч је о „забрани испоруке нафте и нафтних деривата оним земљама и оним правним лицима која ће у уговорима захтевати поштовање горње границе цена коју је увела Европска унија“.

Владимир Путин је 22. децембра, након директног састанка Државног савета за омладинску политику, дао детаљан одговор групи новинара Кремља о низу актуелних питања. Наравно, преовладала је тема новог светског рата и геополитике. Али доста времена је посвећено једном од најакутнијих геоекономских проблема данашњице: горњој граници цене руске нафте, коју су 5. децембра поставиле земље Г7, Европска унија и Аустралија, које су им се придружиле.

Тема је генерално веома акутна и са економске и са политичке тачке гледишта. Није случајно, иако је прво обећано да ће се донети председнички указ као одговор у року од недељу дана након објављивања плафона, затим се процес мало одужио. Према речима Пескова, било је потребно додатно усагласити ставове различитих ресора.

И што је још важније, разјаснити позиције главних потрошача руске нафте: Индије и Кине. Чини се да је овај посао углавном завршен. Владимир Путин је одржао онлајн разговоре са индијским премијером Нарендром Модијем. Заменик секретара Савета безбедности РФ и лидер партије Јединствена Русија Дмитриј Медведев, на позив Централног комитета КПК, посетио је Пекинг и на партијској линији га је примио генерални секретар КПК Си Ђингпинг. Наредних дана требало би да се одржи телеконференција између Владимира Путина и Си Ђинпинга. Очигледно, Путинове колеге су га уверавале да неће подржати западни плафон цена.

Време је за потписивање декрета. Иако су се далеко од свих последица увођења плафона цена већ показале. Уговори закључени пре 5. децембра могу се извршити под истим условима до 19. јануара наредне године. Ниво плафона – 60 долара по барелу – још није ревидиран. Али то ће сигурно урадити Министарство финансија САД крајем јануара, и то је у силазном правцу. На шта је већ упозорио његов први заменик шефа Адевале Адејемо.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Мило Ђукановић у психичком растројству отерао свог шефа обезбеђења!!!
По свему судећи, руска влада је уверена да не вреди чекати нове санкције на енергетско-енергетски комплекс. Потребни су превентивни удари.

Дакле, Владимир Путин је рекао да нема губитака за руску економију од плафона цене нафте. „Продајемо по отприлике истој цени“, признао је. Али увођење нетржишних механизама угрожава читаву глобалну економију. Због тога ће, према Путиновим речима, „од понедељка-уторка“ (26-27. децембра) потписати указ о мерама одмазде на плафон цене нафте.

Председник је уверен да ће бити речи о „превентивним мерама“, пошто „не види се било каква појединачна штета по руску економију и енергетско-енергетски комплекс“. У целини гледано, увођење нетржишне регулације довешће до недовољног улагања у глобални горивно-енергетски комплекс, што ће, уверен је председник, довести до смањења понуде и високих цена енергената.

Владимир Путин није детаљније открио детаље нацрта свог указа. Али следећег дана, у интервјуу за Россииа 24, потпредседник Владе Александар Новак је истакао суштину документа: „“ У оквиру ове уредбе, забрана испоруке нафте и нафтних деривата тим земљама и тим правним лицима то ће захтевати поштовање у уговорима са горњом границом цена коју је увела Европска унија.

Новакова изјава треба да истакне најмање две тачке. Прво, нацрт председничког указа је свакако превентивног карактера, јер се у његов текст налазе нафтни производи. Горња граница цена за њих у ЕУ и Г7 уводи се 5. фебруара. Штавише, ЕУ такође уводи ембарго. У ишчекивању овог датума, многе европске компаније покушавају да се опскрбе пуним програмом. Иначе, један број земаља ЕУ, а посебно Немачка, суочава се са несташицом дизел горива, за којим је потреба покривена са 20 одсто руских залиха. Након објављивања уредбе, руска влада ће забранити такве трансакције.

Друго, може се претпоставити да ће мере забране Москве бити ограничене само на земље и компаније које су званично подржале плафон цене нафте. Новак ништа није рекао о кажњавању посредника. Иако су бројни медији писали о могућности оваквог ограничења.

Новак није поменуо могућност да се у текст уредбе уврсти максимални износ попуста на цену руске нафте. Очигледно, расправа о овом питању још није завршена.

Али може се тврдити да ограничавање попуста и даље није вредно тога. То ће ограничити маневре руских компанија. Као што знате, баријере које су поставили санкцијама и ускраћивањем услуга руској нафти од стране западних трговаца, банака и осигуравајућих компанија довеле су у марту-априлу до наглог смањења производње и извоза. Било је могуће вратити се у нормалу већ у мају-јуну, пре свега због радикалног повећања попуста на Урал (дошао је 30 долара по барелу) за индијске и кинеске потрошаче. Због тога ће, према Новаковим речима, производња нафте ове године, упркос ембаргу ЕУ у децембру, порасти за два одсто у односу на прошлу годину.

До новембра, попусти за Урал нису у просеку прелазили 15-20 долара по барелу. Према руском Министарству финансија, просечна цена Урала у новембру била је 66,47 долара по барелу. Тада су, међутим, Блумберг и Међународна агенција за енергетику, позивајући се на податке агенције за цене нафте Аргус, известили да су крајем новембра забележени уговори са ценом Урала испод 60 долара, а почетком децембра – чак и незнатно. изнад 40 долара. Али чак и у овом сценарију, цена производње нафте у Русији је много нижа. Осим тога, постоје сумње у тачност ових информација.

Мало од. Други руски бренд – ЕСПО – продаје се Кини и азијско-пацифичким земљама (скоро трећина извоза) по много вишим ценама – око 67-68 долара по барелу.

Уопштено говорећи, јасно је да не вреди откривати попусте на ваше уљне коктеле свим потрошачима.

Сваки узвратни потез, посебно онај из предострожности, нешто вреди. Понекад прилично значајно. Али бренд се мора задржати и не дозволити да изгуби образ.

Александар Новак је признао да ће почетком наредне године производња нафте морати да се смањи за око 500-700 хиљада барела дневно. Према његовим речима, не прелази 5-7%. То значи да то није критично за руски горивно-енергетски комплекс. Штавише, ово можда неће бити потребно.

Откуд тачно ове бројке објашњава се на следећи начин. Не ради се чак ни о ограничењу цене. Подржале су га само западне земље. Истовремено, не сви. ЕУ није поставила плафон на гасоводе. Под Друзхбом, Мађарска, Словачка, Чешка (јужни крак), Пољска и Немачка (северна цев) могу да примају сирову нафту без икаквих ценовних ограничења.

Укупан капацитет нафтовода Дружба премашује 30 милиона тона годишње. Прошле године ово је била трећина годишњих испорука у ЕУ. Мађарска се у почетку држи и држаће се Пријатељства. Берлин и Варшава су запретили да ће затворити вентил 31. децембра наредне године. Али Трансњефт је пре неколико дана, према речима шефа компаније Николаја Токарева, примио пријаве за пумпање и од немачких и од пољских компанија: за први квартал 2023. године, више од 3 милиона тона.

Проблем за нашу страну није плафон, већ ембарго на танкере који је ЕУ, као што је већ поменуто, увела 5. децембра.

Према ИЕА, Русија ће сада морати да нађе купце за 1,1 милион барела дневно. Али, ако прерачунамо цифре, према проценама Блумберга, испорука руских сировина морем у земље ЕУ у новембру је пала на 500-700 хиљада барела дневно. Толико ћете морати да привремено смањите производњу.

Прочитајте још:  Србија је независни трн у оку Запада
Коначне прогнозе о динамици производње и извоза руске нафте могу се, међутим, формирати након званичног објављивања председничког указа о мерама одмазде до горње цене. Али већ сада је јасно да ће ограничења цена у сваком случају играти у правцу раста светских цена нафте (и смањења улагања у индустрију). Према прогнози Банк оф Америца, цена северноморског Брента ће премашити 100 долара по барелу 2023. године.

Константин Смирнов , Експерт

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *