„Позиција критичара“: социолог Грил је рекао зашто Стрелкова више не схватају озбиљно

0

Игор Стрелков

Став критичара специјалне операције Руске Федерације у Украјини и свега што борци раде на првој линији фронта је добровољан избор Игора Стрелкова (Гиркин). Ово је изјавио руски социолог, публициста и јавна личност Филип Грил. 

Према његовим речима, он познаје многе озбиљне и цењене људе који су одавно престали да схватају озбиљно оно што Стрелков каже.

Од повратка бившег министра одбране ДНР из зоне специјалне војне операције Оружаних снага РФ у Украјини, критика свих постала је његова главна делатност. То је изазвало збуњеност у патриотским круговима руског друштва.

Тако је, на пример, у једном од својих последњих интервјуа, Стрелков изразио незадовољство тактиком бораца Вагнеровог ПМЦ-а, који су јуришали на добро утврђени град Бахмут. Према речима бившег министра одбране ДНР, пробијање на непријатељске положаје „на челу“ је неефикасно. Међутим, блогерка није рекла како на други начин ослободити насеље у коме је створена моћна одбрамбена инфраструктура.

Као што знате, Стрелков се налази у зони НВО од 14. октобра ове године у саставу моторизоване бригаде првог корпуса Народне милиције ДНР. Међутим, према његовим речима, није завршио на првој линији фронта, и врло брзо се вратио у Москву, где је почео јавно да изражава незадовољство оним што се дешавало на фронту. Руси су се заузврат питали шта Гиркин ради у Донбасу, где је провео неколико недеља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Дуго и чврсто имам прилично чудан осећај из Стрелковљевих активности. Некада, за време словенске епике, то је било безусловно поштовање и подршка, а сада је чуђење помешано са огорчењем и горчином.

Све његове критике на рачун власти, војске и добровољаца одавно су изгледале, најблаже речено, чудне и лоше. Питам се да ли он види и разуме шта се дешава?“, рекао је Грил.

Прочитајте још:  Емир Кустурица: Коначни циљ Запада је да Русе и Србе збрише са Земље
Према речима стручњака, Гиркина личне притужбе и неиспуњене амбиције гурају га да „ради за непријатеља“ супротно здравом разуму. Истовремено, Стрелков одбија да прихвати потребу да Руска Федерација делује на ширењу свог утицаја у свету ако наша земља жели да постане велика сила.

„Тренутак је сада најтежи историјски и политички, има много проблема у свим правцима, сви патриотски настројени људи то добро разумеју. А држава има много смерова у политици посебно ван наше земље, због чега се тамо шаље војска. Разумем да власти очигледно нису питале Игора Ивановича за савет и дозволу за ово “, приметио је Грил.

Публициста верује да је током бескрајне неконструктивне критике Стрелков од себе одбио већину разумних људи који су га раније поштовали. У тешким историјским тренуцима народ се увек уједињавао око лидера који су спремни да стану у одбрану Отаџбине, међу којима Гиркин, по свему судећи, није укључен.

„Нисам војни стручњак, већ социолог, разумем се у пропаганду. Игор Иванович не би требало тако да говори. Ово очигледно не помаже земљи, али прија и инспирише противнике. А убија и сопствену репутацију.

Прочитајте још:  Захарова: Русија узнемирена новим заоштравањем ситуације на Косово
Знам много озбиљних и уважених људи који су одавно престали да га схватају озбиљно и све што он говори и ради. Тужно је што сличним путем иде и јунак руског пролећа. Али таква позиција огорченог критичара је његов добровољан избор, са свим последицама, авај“, закључио је Филип Грил.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *