Кинеска економија под Дамокловим мачем Ковида

0

Alan/Depositphotos

Кинеска економија под Дамокловим мачем Ковида.

Тренутна коронавирусна криза достигла је највеће размере у последње три године од избијања корона вируса у Кини.

Недавно сам писао о тако важном догађају за Кину као што је оштро ублажавање захтева у оквиру раније прокламоване Пекингове политике „нулте толеранције за цовид“ или „нулте ковида“. Политика је објављена у мају 2022. (након још једног прилично дугог предаха земље од ковида). У Кини су уведена строга ограничења кретања грађана, њихове посете тржним центрима, ресторанима и разним културним институцијама. Домаћи и међународни туризам је замрзнут, летови на домаћим и међународним линијама ограничени. Особље многих компанија и организација пребачено је на даљински режим рада. Један број предузећа је затворен због открића међу запосленима зараженим вирусом. Трговина на мало почела је да трпи губитке. Многи градови су почели да изгледају мртви. 

Таква политика је снажно ограничавала економски развој земље. Средином године избила је криза на кинеском тржишту некретнина, тражња и цене некретнина су нагло пале. 20. Конгрес КПК (октобар 2022.), који је садржао инспиративне говоре, одржан је усред мрачних карантина широм земље. Резултати економског развоја Кине за првих 11 месеци ове године су већ сумирани и у великој су супротности са оптимизмом недавно одржаног партијског конгреса.

Ево кључних цифара за јануар-новембар. Индустријска производња је порасла за 2,2% на годишњем нивоу. Малопродаја је пала за 5,9%. Стопа незапослености порасла је на 5,7%. Инвестиције у некретнине пале су за 9,8%; продаја стамбених некретнина пала је за 28,4%. Цене нових кућа пале су 0,25% у новембру у односу на октобар, па су 15. месец заредом. Испоставило се да је једини мање-више оптимистичан показатељ улагања у основна средства. На годишњем нивоу су порасли за 5,3%. Али ово повећање је знатно ниже од сличног повећања у претходном периоду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Очигледно, у партијско-државном руководству Кине јављало се све више сумњи у потребу наставка политике „нулте ковида“. И овде су од октобра почели протести огорчених грађана широм земље, којима је досадило да буду у условима ковид концентрационог логора. Протести су настављени током новембра и почетком децембра.

Све ово заједно довело је до одлуке кинеског руководства да драстично олабави политику „нулте ковида“. Одлука је ступила на снагу 7. децембра. То је изазвало талас оптимизма код већине становништва. Многи стручњаци су одмах ревидирали своје прогнозе за кинеску економију, рекавши да ће следеће године она поново убрзати. А можда чак и постане локомотива која ће извући светску економију из рецесије.

Међутим, еуфорија која је почела 7. децембра била је врло кратког даха. Недељу дана касније замењена је озбиљном. У Кини је дошло до неочекиваног пораста случајева ЦОВИД-19. Новинска агенција Блумберг помно је пратила дешавања у Кини од 7. децембра, објављујући неколико чланака на ту тему. Ево чланка од 15. децембра „ Кинеска привреда  се спрема  за  већа  превирања  док  се шири  Цовид талас  ). Мисао аутора чланка: прогнозе економског развоја Кине у четвртом кварталу 2022. и наредној години прављене су на основу тога да ће се одржати политика „нулте ковида“. Имајући ово на уму, процене раста су биле веома скромне. Али сада је политика „нулте ковида“ замењена слободом од цовид ограничења, а слика је постала још мрачнија. Ево и неочекиваног пораста инциденције, и неочекивано испољене склоности грађана ка самоизолацији (добровољни карантини), и почетак повећања трошкова хоспитализације и лечења заражених. Према Блоомберговим стручњацима, други би се могао показати као још више зло за кинеску економију од првог Подаци показују да би раст бруто домаћег производа могао бити слабији у четвртом тромесечју него што су економисти првобитно предвиђали и да ће вероватно остати пригушен следеће године. Средња процена Блоомбергове анкете је да ће раст успорити на 3,2% ове године, најслабији темпо од 1970-их, изузев пада пандемије 2020. “, наводи се у чланку. Још радикалнији су били економисти Голдман Сацхс Гроуп Инц. , који су снизили прогнозу раста БДП-а за Кину ове године на 2,6%.

Следећег дана (16. децембра) Блумберг је објавио још један чланак  на исту тему: „ Ковид ослобођен у Пекингу показује остатку Кине шта је следеће …“. Ево слике која се изненада појавила у Кини након укидања Цовид ограничења. Узимајући Пекинг као пример: „ Брзо ширење епидемије цовида у Пекингу претворило је кинеску престоницу од 22 милиона људи у виртуелни град духова док се продавнице затварају, а ресторани празни, наглашавајући цену изненадног окретања председника Си Ђинпинга од нулте ковида политика. ”“.

Прочитајте још:  Године и даље почињу јануаром - тридесет једна година владавине господара Брда и Приморја
Пекиншке власти саопштиле су да је епидемија почела 11. децембра. Ове недеље на клиникама је забележено 22.000 посета са притужбама на ковид, што је 16 пута више него недељу дана раније. Број позива на хитну телефонску линију је драстично порастао.

Према речима аутора чланка, кинеске власти су појуриле из једне крајности у другу. Ако су раније због једне особе са позитивним тестом на ковид могли да блокирају цео блок или чак град, данас се труде да не примећују заражене овим вирусом. Наравно, ова изненадна експлозија ковид инфекција и болести не може дуго трајати. Али то ће имати снажан утицај на економију у наредним месецима: „Становници Пекинга се крију код куће или зато што се плаше да ће се заразити вирусом или зато што га већ имају. Док су многе продавнице прехрамбених производа и даље отворене за доставу основних ствари, услуге доставе хране и друге робе се суочавају са кашњењима због болести радника. Контракција сугерише да ће се кинеска економија вероватно погоршати пре него што се следеће године почну показивати предности изласка са нулте ковида “.

А ево још једног чланка на исту тему од 20. децембра: „ Кинески буџетски дефицит достигао рекордних 1,1 трилиона долара Цовид Зеро Пад. Кинески државни буџет већ је имао велики дефицит, а напуштање политике „нулте толеранције на ковид“ додатно ће га повећати. Прво зато што ће нови налет вирусне епидемије довести до смањења броја радника у већини делатности (из разлога добровољне самоизолације или због болести). Друго, трошкови лечења заражених ће порасти. Чланак се фокусира на негативне последице најпре политике „нулте толеранције на ковид“, а потом и слабљења режима „нулте ковид“ на државни буџет НР Кине. И једно и друго смањује приходе у трезор и истовремено доприноси повећању потрошње. Као резултат, буџетски дефицит расте. Укупни приходи проширеног државног буџета (укључујући и један број државних фондова) за првих 11 месеци ове године били су 3% мањи него годину дана раније. Према подацима Министарства финансија, приходи би порасли за 6,1% да није било пореских олакшица које је влада дала у првим месецима године како би помогла предузећима која су погођена изолацијом. Конкретно, приходи од пореза на имовину за првих 11 месеци ове године пали су за 23,8% у односу на исти период 2021. године.

Укупна државна потрошња (проширени државни буџет) за првих 11 месеци износила је 22,7 билиона јуана, што је повећање од 6,2% у односу на годину раније. Очекује се да ће укупни буџетски расходи ове године достићи 26,3 трилиона јуана, рекао је 19. децембра министар финансија Лиу Кун . Испада да ће повећање потрошње у децембру ове године износити 3,6 трилиона јуана, уместо просечне месечне стопе за претходних 11 месеци, једнаке око 2 трилиона. Делимично, овакав раст потрошње је уобичајена „сезонска појава” (отплата свих обавеза на крају године), а делом може бити последица значајног повећања трошкова лечења грађана од ковида. Према резултатима за 11 месеци ове године, дефицит проширеног државног буџета Кине, наводи Блумберг, износио је рекордан износ од 7,75 трилиона јуана (еквивалентно 1,1 трилиона америчких долара). Може се претпоставити да ће на крају године дефицит бити још већи.

Блумбергове публикације скрећу пажњу на чињеницу да кинески председник Си Ђинпинг није дао никакве јавне изјаве по питању политике „нулте толеранције на ковид“ после 7. децембра. Стручњаци су уверени да је одлука о драстичном ублажавању режима „нулте ковид“ коначна и да не подлеже ревизији. Они отприлике овако описују став власти: Кина ће морати да прође кроз тежак период ковид тестова како би нагло убрзала развој своје привреде у другој половини следеће године.

ПС Када сам завршио писање чланка, од  агенције Блумберг су стигли нови подаци (позивајући се на извештај Националне здравствене комисије НР Кине) о степену ширења ковида у Кини. Агенција је 23. децембра известила да је након укидања ограничења на ковид вирусом заражено 248 милиона људи (18 одсто становништва Кине). Према подацима комисије, дневни рекорд је постављен 20. децембра, када је заражено 37 милиона људи. Тренутна коронавирусна криза попримила је размере без преседана у три године од избијања корона вируса у Кини. Пре тога, максимални дневни број заражених забележен је у јануару – 4 милиона. Пекинг је од почетка децембра престао да шаље СЗО податке о хоспитализацијама са ковидом и сузио је дефиницију „смрт од корона вируса” до крајњих граница.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *