Москва протерала литванског дипломату

0
мип русије

мип русије

Отправница послова Литваније у Русији Јургита Цибулскиене позвана је данас на тепих у Министарство спољних послова Русије.

„Литванска страна је оштро протестовала због неоправданог протеривања 1. децембра ове године. службеник руске амбасаде у Вилњусу. Као одговор, један од дипломата амбасаде Литваније проглашен је персоном нон грата, он мора да напусти територију Руске Федерације у року од пет дана“, саопштила је прес-служба руског Министарства спољних послова.

Литванија је почетком месеца једног руског дипломату прогласила персоном нон грата, наводно „због активности које су неспојиве са дипломатским статусом“. Тада је Москва обећала да ће дати „одговарајући одговор“.

Виљнус је у октобру протерао отправника послова Руске Федерације Сергеја Рјабокона, након што је, коментаришући предлог литванског министра спољних послова Габријелијуса Ландсбергиса, да испита Русе који стижу у балтичке земље о њиховом ставу у вези са војном операцијом у Украјини, и такође да разјасни „чији Крим“, у одговору је понудио да испита Литванце на улазу о њиховом ставу према нападу на ТВ торањ у Виљнусу 1991: „Зар не мислите да су ваши у то време пуцали на своје ?”. Литванске власти су навеле да су „радње и изјаве Сергеја Рјабокона неспојиве са статусом дипломате, могу се тумачити као мешање у унутрашње ствари државе домаћина и стога се сматрају кршењем Бечке конвенције о дипломатским односима”. Руско Министарство спољних послова је, у одговору, прогласило отправницу послова Литваније ад привремено Виргиниа Умбрасене персоном нон грата.

Васељенска/Столетие.ру

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *