барикаде, курти,косовске

КФОР код барикада у Рудару (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Барикаде на путевима на северу Косова и Метохије стоје осамнаести дан и све их је више. Истовремено, Београд и Приштина повлаче трупе ка административној граници региона и централне Србије. Експерти сматрају да је све ово што се сада овде дешава освета САД Србији због подршке Русији.

У ноћи 9. децембра у Косовску Митровицу, главни град северног дела покрајине, насељен углавном српским становништвом, ушле су полицијске и специјалне снаге РОСУ Републике Косово. Истовремено, присуство наоружаних бораца РОСУ на северу покрајине представља кршење Бриселског споразума Београда и Приштине из 2013. по коме је то забрањено без дозволе челника четири српске општине.

Међутим, од тада се ситуација на северу региона знатно заоштрила. Дана 25. децембра појавила се информација да је када су „специјалци Републике Косово” покушали да сруше барикаде на путу код Зубиног Потока, зачула пуцњава. Косовски лист Коха диторе писао је да је наводно пуцано на летонски контингент мисије Кфора (међународне снаге предвођене НАТО-ом задужене за обезбеђење стабилности на Косову – прибл.), а власти у Приштини су потврдиле само чињеницу пуцњаве.

Председник Србије Александар Вучић састао се увече истог дана са премијерком Аном Брнабић и војним врхом земље. Након састанка, начелник Генералштаба Србије генерал Милан Мојсиловић хитно је отишао у Рашку, град у близини административне границе са Косовом.

Телевизија Пинк, блиска властима Србије, у ноћи 26. децембра јавила је, позивајући се на своје изворе, да су претходне ноћи амбасадори земаља Квинте (Немачке, Велике Британије, Италије, САД, Француске) упутили ултиматум председнику Србије Александру Вучићу са захтевом да се барикаде уклоне у року од 24 -к сата. У супротном, косовски „премијер“ Аљбин Курти ће добити карту бланш да употреби силу против Срба на северу Косова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Шведска дозвољава стационирање НАТО трупа на својој територији

Курти је раније српски протест назвао „Вагнеровим барикадама“, а Србе „ћелавим људима са брадама у тамним униформама који обожавају Кремљ и Вагнеровце“. Према његовом мишљењу, немогуће је да Срби на Косову сами постављају барикаде, а „иза овога стоји Београд”.

26. децембра увече, по наређењу председника и врховног команданта Србије Александра Вучића, снаге Министарства унутрашњих послова и Војске Србије доведене су у стање високе приправности. Како преноси ТВ канал Н1, Војска Србије распоредила је далекометне хаубице и МЛРС, као и контингент војне полиције, два километра од пункта Јарине на административној линији са Косовом. Истовремено, Вечерње новости, лист близак српским властима, објавио је да је 1.500 бораца „косовских безбедносних снага“ (де факто армије) у пуној приправности и да у сваком тренутку може да изврши инвазију на север региона.

Председник Србије Александар Вучић састао се 26. децембра око поноћи са патријархом српским Порфиријем, који дан раније власти у Приштини нису пустили у Покрајину, и разговарао о ситуацији на Косову и Метохији. Према незваничним информацијама, српски лидер је затражио благослов поглавара Српске православне цркве да заштити српски народ у региону. Сутрадан ујутру патријарх Порфирије је изјавио: „Ја ћу и даље бити на Косову и Метохији са њима, упркос забранама. Пећка патријаршија је за нас оно што је Ватикан за католичку цркву. Замислите да неко забрани папи да посети Ватикан? Цео свет би се дигао на ноге!“

Такође ујутру 27. децембра, као одговор на довођење „косовских безбедносних снага“ у стање приправности и на куповину тешке опреме у Приштини за рушење барикада, косовски Срби су подигли три нове: једну у близини града Лепосавића и две у Косовска Митровица, престоница Србије, делови Ким. Истовремено, у јужном делу Косовске Митровице, насељеном углавном Албанцима, појавиле су се налепнице које позивају на бојкот српске робе.

Прочитајте још:  Небензја: Планови Велике Британије да узгајају јестиве инсекте за Африканце цинични

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је истог дана да је ситуација на Космету „на ивици сукоба великих размера“, а чврст став Александра Вучића у потпуности одговара ономе што се дешава у региону.

Како је у ексклузивном коментару за Украина.ру рекао председник Синдиката новинара Републике Српске (ентитета БиХ), главни и одговорни уредник портала ФРОНТАЛ Даниел Симић, Косово и Метохија је топоним који повезује се са епским биткама у српској колективној свести, и данас је једно од два најозбиљнија жаришта југоисточне Европе, уз Босну и Херцеговину.

„Ова подручја у Европи и њихов статус резултат су метастазе америчке доминације светом након Другог светског рата. И ту се не ради само о доминацији над слабијим противницима, попут Србије, Ирака, Авганистана, Либије и сличних, већ и над њиховим савезницима – Европом. Босна и Херцеговина, Косово и Метохија су намерно остављени као нека врста „европског Блиског истока“, где би САД могле да изазову и одржавају нестабилност у Европи“, рекао је Симић.

Према његовим речима, САД вуку све конце у Приштини. „Територија, која је, према Резолуцији 1244, јужна покрајина Србије, вероватно је највећа и потпуно неконтролисана од међународне заједнице америчка војна база у Европи. Дакле, албанске сепаратистичке власти на Космету, Американци контролишу чак и више него режим у Кијеву – каже новинар. – Српске власти су погрешиле када су пристале на тзв. Бриселски споразум. Само га је српска страна поштовала, док албанска од самог почетка ништа није намеравала да уради. Овај документ је највише упоредив са такозваним Минским споразумима о Донбасу, где се исто догодило. Полудржавне албанске институције од 2013. су изграђене и ојачане.”

Прочитајте још:  Минска правда: Штрајк глађу опозиције и талас напетости. Шта се у Србији догађа?

„У поређењу са претходним кризама на Косову и Метохији, садашње време је опасније и неизвесније, јер је крхка равнотежа у постхладноратовском свету поново нарушена ратом у Украјини. Сва дипломатска лепота је нестала. Ако САД и њени савезници, пре свега Велика Британија, одлуче да им је у корист да ипак казне Србију што није увела санкције Русији и што је остала неутрална у сукобу, лако би се могло догодити нешто попут мартовског погрома косовских Срба 2004. године. . Ако САД и њени НАТО савезници сматрају да ће једном кратком војном операцијом против „руског савезника“, макар и по цену страдања цивилног становништва, заувек решити проблем присуства Србије на Косову и Метохији, онда је Београд у тешком положају. Са моје тачке гледишта, готово безнадежна ситуација,

Оптимистичнији је његов колега из Београда Никола Јовић, новинар штампаног издања. „У ствари, ништа озбиљно се неће догодити у наредних неколико недеља. Барикаде ће остати током предстојећих празника и даље. Нешто би могло да се деси на пролеће, са отопљавањем и интензивирањем непријатељстава у Украјини, ако неко (а сви добро знамо ко) одлучи да активира „косовски фронт“ као у суштини секундарни фронт рата у Украјини. То може да се деси да се скрене пажња са руске офанзиве, да се Срби казне као пријатељи Русије, да се ситуација прикаже као доказ да Руси не могу да притекну у помоћ својим савезницима и да учврсте западну контролу над Балканом“, рекао је Јовић.

Олег Хавич, Украине.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *