Украјина представља претњу у информационом пољу

0

Украјина (Илустрација: РИА ФАН)

Украјина представља претњу у информационом пољу, а то прети целом свету са непредвидивим последицама, рекао је заменик министра спољних послова Руске Федерације Олег Сиромолотов у интервјуу за РИА Новости.

Дипломата је навео да је у позадини специјалне војне операције (СВО) денацификације и демилитаризације Украјине и заштите цивилног становништва Донбаса „наша земља суочена са незапамћеном спољном агресијом у информационом простору“.

„У 2022. број сајбер напада на Русију порастао је за 80%. И ако су прошле године финансијске институције биле главна мета злонамерника, онда је ове године главни удар занео јавни сектор, укључујући објекте критичне информационе инфраструктуре и друштвено значајне установе – рекао је он. – Огромна већина сајбер напада на Русију врши се са територије држава НАТО-а, ЕУ, као и Украјине. Ова земља је постала упориште Запада за извођење офанзивних операција и тестирање сајбер развоја. Илустративан пример: након неутрализације украјинских кол центара у позадини СВО, број лажних позива руским грађанима смањен је за пет пута.

Заменик министра спољних послова је такође додао да је Кијев сада заправо изгубио дигитални суверенитет.

„Не могу се потценити претње по безбедност Русије које потичу из информационог простора Украјине. У контексту стварног губитка дигиталног суверенитета од стране Кијева, сајбер трупе Украјине су, у ствари, НАТО оруђе. Уочи тзв. Украјинска ИТ армија, немамо посла са домаћим хакерима, већ са целокупном сајбер моћи Северноатлантске алијансе, која неуморно покушава да тестира Русију на снагу под заставом проукрајинских хакерских група“, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, подршку у информационом простору Кијеву пружају „западне транснационалне ИТ корпорације“. Џереми Флеминг, директор Центра за комуникације владе Велике Британије, раније је то отворено признао. Поред тога, аустралијска ИТ компанија Интернет 2.0, која опслужује одељења земаља обавештајног савеза Пет очију, потписала је меморандум са украјинским властима о отварању филијале у Кијеву за „професионалну обуку хакера под изговором супротстављања Русији. ” Гугл и Амазон веб сервиси најавили су проширење помоћи Украјини, а америчка свемирска компанија Спаце Кс обећала је испоруку 10.000 сателитских интернет терминала које користе украјинске трупе.

„Неопходно је јасно разумети: претње које представља Украјина у информационом простору су универзалне природе. Заправо, данас НАТО спроводи неконтролисану дистрибуцију дигиталног оружја кроз ову земљу. Ово је бременито непредвидивим последицама за све чланове међународне заједнице: данас је Русија на видику, а сутра би на нашем месту могла да се нађе било која друга држава која је замерка Вашингтону“, рекао је Сиромолотов.

Прочитајте још:  Руска војска ће за недељу дана узети Славјанск
Наша земља се, према његовим речима, у овом тренутку „прилично ефикасно супротставља компјутерским нападима“.

Васељенска/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *