Зла коб руских олигарха: Невероватна самоубиства и мистериозне несреће…

0
руских

Павел Антов (Фото „Твитер”)

Оно што већ неколико година интигрира домаћу и страну јавност јесу чудесне смрти руских олигарха.

Још једна смрт пребогатог високопозиционираног Руса од почетка рата у Украјини заинтригирала је јавност. Индијске полицијске власти објавиле су да се истражује смрт руског локалног посланика и бизнисмена Павела Антова, који је протеклог викенда страдао у хотелу у источној индијској држави Одиша.

Антов (65) је, према садашњим налазима, погинуо после пада с терасе луксузног хотела. Индијска полиција је саопштила да за сада ништа није сумњиво, али је наставила да спроводи истрагу, јер је реч о страном држављанину високог ранга. Како је известио „Азија њуз интернешенел”, руска амбасада у Делхију је обавештена о случају и у контакту је с локалним властима. Антонов се обогатио у месној индустрији основавши компанију „Владимир стандард”, а био је и посланик владајуће странке Јединствена Русија у граду Владимир.

 

Али ту није крај трагичним околностима и контроверзама у вези с овим случајем. Индијска полиција је саопштила да је Антов стигао у Одишу средином децембра, а у хотел се с још тројицом руских држављана пријавио почетком прошле недеље и намеравао је да прослави рођендан. Смрт Павела Антова уследила је само два дана након што је његов пријатељ Владимир Баденов (61) доживео срчани удар у истом хотелу и преминуо после неуспешне реанимације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Западни медији повезују овај трагични случај с његовим противљењем рату у Украјини и цитирају објаву Антонова на интернету у којој је у јуну критиковао руске ракетне ударе. Наводно је написао: „Девојчица је извучена испод рушевина, њен отац је погинуо. Мајка је извучена испод плоче уз помоћ дизалице. Истину говорећи, изузетно је тешко ово назвати другачије него терором.” Он је наводно убрзо избрисао објаву са друштвене мреже након што се суочио с коментарима и назвао је „несрећним неспоразумом”.

Прочитајте још:  Сиријска војска извела контранапад на Алеп и Идлиб

Због ове објаве смрт Антова се придодаје листи трагично преминулих руских богаташа, од којих је већина била повезана с великим руским компанијама. Те смрти су и даље мистериозне, јер се не зна да ли су повезане с неким личним разлозима, уценама или носе државни траг, како верују западни медији.

 

Само неколико дана раније, 24. децембра, преминуо је и Александар Бузаков, генерални директор великог руског бродоградилишта специјализованог за изградњу подморница које носе крстареће ракете „калибар”, сада коришћене у рату у Украјини. Узрок смрти није наведен.

У септембру је Иван Печорин, главни менаџер Корпорације за развој Далеког истока и Арктика, пронађен мртав у Владивостоку. Руски медији су навели да се Печорин утопио у близини рта Игњатјев у Јапанском мору. Такође у септембру, председник највеће руске приватне нафтне компаније „Лукоил” Равил Маганов пронађен је мртав након што је пао кроз прозор московске болнице. Његова смрт званично се води као самоубиство јер се лечио од тешке болести.

У јулу је руски милионер Јуриј Воронов, повезан с „Гаспромом”, пронађен мртав с прострелном раном на глави у базену своје виле у луксузном предграђу Санкт Петербурга. На дну базена пронађено је још неколико чаура, а истрага је фокусирана на спор с партнерима у бизнису, који су га према речима Вороновљеве супруге „преварили за много новца”. Медији су после ове смрти констатовали да се због других трагичних случајева у вилама пребогатих власника код Санкт Петербурга убиства инсценирају као самоубиства.

У мају је Александар Суботин, бивши топ менаџер „Лукоила”, пронађен мртав у кући шамана. Истрага је утврдила да је Суботин доживео срчани удар. Медији су писали да је стигао у кућу шамана дан раније у тешком алкохолисаном стању и дрогиран и да је дошао у потрази за леком за мамурлук у којем је наводно био отров жабе крастаче.

Прочитајте још:  НАТО одбацио захтев Русије да се повуче из Румуније и Бугарске

Бивши потпредседник Гаспромбанке, приватне подружнице „Гаспрома”, Владислав Авајев (51) у априлу је пронађен мртав с прострелном раном на телу у свом стану у Москви, заједно са супругом и 13-годишњом ћерком. Стан Авајевих био је закључан изнутра, а инспектори су закључили да је пуцао у жену и ћерку, а потом извршио самоубиство.

 

Милионер Сергеј Протосења (55) с богатством већим од 433 милиона долара, пронађен је обешен у изнајмљеној луксузној вили у Шпанији, такође у априлу, а тела његове супруге и 18-годишње ћерке пронађена су с убодним ранама. Каталонска полиција је констатовала да је реч о убиству и самоубиству. Међутим, Протосењина бивша фирма „Новатек”, велика руски компанија за производњу природног гаса, бацила је сумњу на ту теорију, а син Федор је рекао да отац никада не би повредио његову мајку и сестру.

Милијардер Василиј Мелников пронађен је 23. марта мртав у свом стану у Нижњем Новгороду. Ножем су избодени и његова супруга и двојица малолетних синова. Мелников је био власник компаније за набавку медицинске опреме „Медстом”.

У фебруару су пронађени обешени извршни руских директор „Гаспрома” Александар Тјуљаков (61), у гаражи стана у близини Санкт Петербурга, и олигарх рођен у Украјини Михаил Вотфор (обогатио се трговином нафтом и гасом) у гаражи своје куће у Сарију у Великој Британији. Још један директор „Гаспрома”, Леонид Шулман, пронађен је мртав у викендици у јануару. Поред њега је била опроштајна порука, али се сумња у њену аутентичност.

Биљана Митриновић Рашевић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *