Група Чечена “који су побегли од СВО” депортована је из Сарајева у Истанбул

0

(фото:Пиксабеј)

Група руских држављана из Чеченије и Ингушетије који су покушали да уђу у Босну и Херцеговину (БиХ) преко аеродрома у Сарајеву депортовани су назад у Истанбул.

Ово преносе балкански медији, јавља дописник ПолитНавигатора.

Око 20 Чечена и Ингуша допутовало је 28. децембра у Сарајево (главни град БиХ) летом из Истанбула. Према њиховим изјавама, они су напустили територију Руске Федерације у вези са могућом мобилизацијом за учешће у НВО.

Сви су они планирали након тога да уђу на територију Хрватске и тамо добију политички азил, као што сада покушава више од 50 њихових суплеменика, заглављених на босанско-хрватској граници.

На граничној контроли од пристиглих су одузета документа, након чега су сви, укључујући и малу децу, готово цео дан држани под кључем. Гранична полиција БиХ саопштила је да су задржани ради провере разлога и основаности уласка у Босну и Херцеговину. Истовремено, Чечени су се жалили да су их држали „у хладном грађевинском контејнеру“, а деци нису давали топлу воду за припрему смесе. Увече 29. децембра сви су враћени у Истанбул.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Гранична полиција БиХ у петак, 30. децембра, није могла дати детаљније информације о групи руских држављана, али је дан раније савјетник директора полиције Свевлад Хофман рекао да те особе „злоупотребљавају безвизни режим између БиХ и Руске Федерације” и да не испуњавају услове за улазак у БиХ.

Гранична полиција БиХ је раније саопштила да су од 1. новембра до 25. децембра у Босну и Херцеговину ушла 1.654 држављана Руске Федерације, док су издата 24 рјешења о забрани уласка у земљу – у оквиру закона о странцима.

Прочитајте још:  Нацисти настављају да користе цивиле као живи штит: Артиљерија у центру Николајева

Како је пренео ПолитНавигатор , у вези са покушајима Чечена да уђу у Хрватску из Босне и Херцеговине ради добијања политичког азила, безвизни режим између Руске Федерације и БиХ може бити укинут.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *