Украјински генерал признао: Хтели смо да гађамо Каховску хидроелектрану ХИМАРС-ом

0
хидроелектрану

Оштећења на Антоновском мосту, недалеко од Херосна

Украјинске снаге планирале су да оштете Каховску хидроелектрану у Херсонској области, како би онемогућиле кретање руских снага које су у том тренутку браниле своје положаје у Херсону, пренео је “Вашингтон пост” позивајући се на изјаву бившег украјинског команданта генерала Андреја Ковалчука.

Кијевске власти до сада су тврдиле да би оштећења на тој хидроелектрани била “катастрофа великих размера”.

Ковалчук, који је командовао украјинском војском на југу те државе, изјавио је да су његове снаге покушале да пресеку линије снабдевања руске војнике на десној обали Дњепра тако што су уз помоћ америчких ХИМАРС-а гађале више речних прелаза.

Украјинци су размишљали и о удару на Каховску хидроелектрану, како би створили поплаву и отежали кретање руске војске преко реке. Ковалчук је рекао да су украјинске снаге “спровеле пробне ударе ХИМАРС ракетама на једну од брана”, како би “видели да би ниво Дњепра могао бити подигнут толико да осујети прелаз Руса преко реке, а без да потоп оближња села”.

Украјински генерал рекао је да су пробе биле “успешне”, али су одлучили да удар на хидроелектрану спроведу само као последњу опцију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Руске снаге завршиле су повлачење из Херсона крајем новембра. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је том приликом да су украјински удари на Каховску хидроелектрану претња како за војску тако и за цивиле. Уколико би брана била уништена, “велике територије” биле би потопљене, док би трупе које су тамо стациониране биле одсечене од остатка руске војске.

Москва је крајем октобра апеловала на Уједињеним Нацијама да спрече украјинске покушаје уништења бране. Русија је тада рекла да би ова “ужасна провокација” могла да доведе до смрти хиљада цивила, преноси РТ.

Прочитајте још:  ПУТИН ПРВИ ПУТ О КАРАБАХУ: Јерменија је наш савезник, али ... (ВИДЕО)

Украјински председник Владимир Зеленски тврдио је током истог месеца да Русија наводно поставља експлозиве на хидроелектрану, додајући да би “уништење бране била катастрофа великих размера”.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *