Русија планира да направи нови оперативни систем заснован на Андроиду

0

(Фото: Depositphotos)

Јандекс, ВК, Сбербанка и Ростелеком намеравају да створе компанију која ће развити нови мобилни оперативни систем (ОС) заснован на Андроид отвореном коду и платформи која може да замени Гугл Мобил Сервис (ГМС), пише Комерсант, позивајући се на изворе у влади и на руском тржишту електронике.

Сада Ростелеком развија екосистем заснован на ОС Аурора, али, према речима саговорника листа, планови за стварање новог ОС не противрече томе. Аурора је углавном намењена јавном сектору и компанијама за које је важан висок ниво безбедности. А нови ОС ће бити више фокусиран на широк спектар грађана, на сегмент потрошача.

„Руске власти, одлучивши да подрже развој новог оперативног система заснованог на Андроиду, заправо иду путем Хуавеја“, пише Комерсант. – Када је компанија изгубила партнерство са Гуглом 2018. године, потпадајући под санкције САД, почела је да развија Хармони ОС заснован на отвореном Андроиду, АппГаллери продавници апликација и платформи Хуавеи Мобиле Сервице (ХМС). У 2021, број корисника АппГаллери-а достигао је 580 милиона, генерално, 730 милиона људи користи ХМС услуге, а 5 милиона програмера је укључено у њихово креирање.

Прочитајте још:  Колона руских војника креће се према Ростову на Дону (видео)
Стручњаци које је лист интервјуисао верују да ће бити лакше и јефтиније покренути платформу мобилних услуга за оперативни систем заснован на отвореном Андроиду него за Аурору – већина апликација руских програмера је већ прилагођена за Андроид, а њихово прилагођавање Аурори ће захтевају време и улагања. Можда ће бити потребно мање од годину дана да се развије нови ОС.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *