Јужна Кореја планира заједничке нуклеарне вежбе са САД

0
јужна

Фото: Глобал Лоок Пресс/Риу Сеунг-Ил

Како наводи руски портал Известија, Јужна Кореја је у преговорима са САД поводом извођења заједничких нуклеарних вежби.

Канцеларија јужнокорејског председника Јун Сеок-јеола саопштила је да је та земља у преговорима са Сједињеним Америчким Државама ради размене информација и заједничког спровођења планова везаних за нуклеарне вежбе. Таква изјава дата је у Сеулу у уторак, 3. јануара, оповргавајући изјаве шефа Беле куће Џоа Бајдена да САД и Јужна Кореја не разговарају о заједничким акцијама у нуклеарној области.

У понедељак, 2. јануара, председник Јонг је рекао новинарима да две стране преговарају о заједничком планирању и вежбама са америчким нуклеарним снагама како би се супротставиле „нуклеарним претњама Северне Кореје“, подсећа новинска агенција Јонхап .

Касније тог дана, на питање извештача у Белој кући да ли је таквих разговора било, председник Бајден је одговорио: „Не“.

Администрација јужнокорејског лидера је то објаснила тиме да се термин „заједничке нуклеарне вежбе” може користити само у контексту интеракције нуклеарних сила, због чега је Бајден одговорио негативно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Када је новинар директно питао председника Сједињених Држава да ли се разговара о заједничким нуклеарним вежбама, очигледно је требало да каже не. Заједничке нуклеарне вежбе су термин који се користи само између нуклеарних сила“, рекао је Ким Еун-хје, виши секретар за односе са штампом јужнокорејског председника.

Такође се напомиње да Јужна Кореја и Сједињене Државе „разговарају о размени информација, заједничком планирању и накнадним плановима заједничке имплементације у вези са деловањем америчких нуклеарних средстава као одговор на севернокорејско нуклеарно оружје“.

Пре тога, 1. јануара, јужнокорејско Министарство одбране упозорило је власти ДНРК да ће режим пасти у случају покушаја употребе нуклеарног оружја. Министарство се обратило Пјонгјангу, позивајући на повратак на пут денуклеаризације.

Прочитајте још:  Трансродни младић упао у хришћанску школу у Тенесију, убио троје деце и троје одраслих

Истог дана, севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио је развој нове интерконтиненталне балистичке ракете и масовну производњу тактичког нуклеарног оружја . Он је указао на потребу да се обезбеди „огромна војна моћ“ за заштиту суверенитета и безбедности.

Представници Сједињених Држава, Јапана и Јужне Кореје о нуклеарним питањима осудили су планове ДНРК да изгради свој нуклеарни потенцијал. Представници три земље упозорили су да ће акције Пјонгјанга повећати његову изолацију и изазвати одбрамбени одговор Сеула и Вашингтона. Такође су рекли да остављају отвореном могућност дијалога са Северном Корејом.

Пјонгјанг је 31. децембра лансирао три ракете ка Јапанском мору, прелетеле су око 350 км, након чега су пале у море. Јапан је дипломатским каналима у Пекингу протестовао Пјонгјангу у вези са лансирањем пројектила. Укупно, 2022. године, ДНРК је лансирала 70 балистичких пројектила, што је био рекорд за развој овог оружја од стране земље.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *