Зеленски појачава удар на украјинске медије

0
зеленски, бајден

Володимир Зеленски

Председник Володимир Зеленски потписао је нови закон којим се јача контрола владе над јавним приступом вестима у Украјини. Зеленски је већ национализовао медије у земљи у складу са овлашћењима ванредног стања која је добио након инвазије Русије прошле године, изазивајући критике група за слободу штампе.

Потписан 29. децембра, закон „драматично“ проширује овлашћења украјинског регулатора за емитовање над новинским агенцијама, сада укључујући и штампане и онлајн изворе, наводи Кијев Индипендент. Ова мера захтева да публикације добију дозволе за рад, а било која медијска организација без одговарајуће папирологије може бити затворена, пренео је лист, додајући да ће тело које издаје дозволе бити под контролом Зеленског.

Према украјинском Институту за масовно информисање, према закону, медијски регулатор ће вероватно бити под контролом актуелних власти јер његове чланове именују Зеленски и украјински парламент, где његова странка има апсолутну већину.

У марту је Зеленски издао председнички декрет којим су национализовани украјински електронски медији, наглашавајући потребу за „јединственом информативном политиком“ за борбу против руских дезинформација и гласова који су критични према влади. Отприлике у исто време, он је такође забранио дугу листу опозиционих политичких партија са наводним везама са Русијом, и од тада је предузео казнене мере против православних цркава за које се такође наводи да имају везе са Москвом, ефективно поништавајући сва неслагања у складу са овлашћењима ванредног стања.

Док је освајање моћи од стране Зеленског током 11-месечног сукоба углавном прошло незапажено у америчкој мејнстрим штампи – која је посветила довољно извештавања сличној ратној репресији у Русији – Њујорк тајмс је истакао позиве група за људска права да се укине закон због страха да ће уништити слободну штампу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Макрон: Не смемо дозволити да Русија победи по цену употребе нуклеарног оружја!

„Украјина ће показати своју европску посвећеност промовисањем слободних и независних медија, а не успостављањем државне контроле информација“, рекао је Рикардо Гутијерез, генерални секретар Европске федерације новинара.

Комитет за заштиту новинара и друге организације за грађанска права такође су критиковали закон док су о њему расправљали посланици у децембру. Док се украјинско законодавство сложило да укине неке од екстремнијих мера закона, коначни нацрт и даље даје савезној влади скоро потпуну контролу над украјинским медијима.

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *