Етнолог открива шта представља “слама” и зашто се уноси у кућу на Бадње вече

0
слама

Пшеница (Фото: Васељенска)

Осим бадњака, стари обичај налаже да се у кућу, на Бадње вече, унесе и слама.

Верује се да слама симболично представља рођење Божијег сина у Витлејемској пећини, због чега се углавном простире на под, испод стола или, пак, на сто преко којег се сервира бадња трпеза. По слами се посипају жито и ораси, и ситни дарови и парице за децу.

Сматра се да посипање жита по слами симболизује Мајку Божију, која је, кад се Исус родио, жито бацала стоци која је била у штали како не би грицкали сламу на којој је Христ лежао. Ораси у слами постављени по угловима куће требали би да симболишу Божију власт на све четири стране света.

Међутим, постоје и друга веровања која су везана за овај обичај. Наиме, слама која се разноси по кући, јело на поду и разношење ораха по ћошковима део су култа мртвих. Kако су Божић и Бадње вече велики породични празник, тако укућани очекују да им се придруже и покојници, преци те куће, па је вечера из тог разлога често била тиха како се они не би случајно отерали. Из истог разлога се не користе оштри предмети као што су ножеви (да се не повреде) и не чисти се кућа нити сто (да би се послуже).

Уношење сламе прати још једна фолклорна традиција. Kада се сено простре, неко од старијих укућана, обично мајка, шетајући укруг око сламе, кокодаче и глуми кокошку, док је прате деца из куће и имитирају пилиће који пијучу и кљуцају. Деца се потом сместе у сламу и играју тражећи симболичне дарове као што су слаткиши, парице или воће.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  „Руски хакери“ су наводно напали три америчке лабораторије за нуклеарна истраживања

Овај обичај симболизује бригу коке о пилићима исто као што родитељ брине о детету и Христ о свим људима.

Етнолог Весна Марјановић за Она.рс истиче да је слама пре свега била део народне традиције, везана за зиму и хладноћу, али да га је црква временом искористила и преокренула у симболику пода од пећине. Такође објашњава да је раније био обичај да се, када се постави слама на поду, на њој и спава, што данас, наравно, нико не практикује. Пијукање деце, каже, симболише кретање унапред и најављује напредак куће.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *