Како су демони упали у главну православну цркву у Одеси

0

Како су демони упали у главну православну цркву у Одеси.

У својој последњој колумни у протеклој години писао сам да је, по логици штребера, после срушених споменика Катарини Другој и Суворову, чију демонтажу пратили повици псеудоисторичара „ово је ипак римејк“ , уследиће и други симболи Одесе.

Овде се, међутим, до последњег надате „да се неће усудити“ – ако не предахну, онда ће бар да одахну. Усудити се.

Полиција је 9. јануара отворила кривични поступак о незаконитој приватизацији Украјинске православне цркве Московске патријаршије зграде Одеског Преображенског сабора. Испоставило се да је ова невиђена игра, која ће очигледно ићи по сценарију Кијевске лавре, дело посланика са смањеном друштвеном одговорношћу Алексеја Гончаренка.

„Полиција је, након моје заменичке жалбе, отворила кривични поступак и спроводи се преткривични увиђај из дела 2 чл. 364 Кривичног законика Украјине (злоупотреба овлашћења или службеног положаја). Реч је о незаконитом преласку зграде Одеског Спасо-Преображенског Саборног храма из комуналне својине Градског већа Одеске у приватну својину Одеске епархије УПЦ МП“, навео је Гончаренко на Фејсбуку.

Испоставило се да је копиле поднео захтев средином децембра – пазите, из неког разлога, не пре 10 година, када је најгласније служио Партији региона у Одеси и борио се за руски свет чак и неживим предметима…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Сада је у току претпретресна истрага због неоправданог финансирања током 2012-2017 из буџета Територијалне заједнице Одеса за одржавање зграде катедрале. Тужиоци су послали и писана упутства за спровођење одређених истражних радњи ради убрзања истраге.

То јест, предали су катедралу епархији – лоше. Финансирање је такође лоше. Истина, то се доживљава као бесмислица. Али то није важно – у принципу, Гончаренко би могао лако да пише тужилаштву рунским писмом, а одатле би му могли безбедно одговорити на санскриту (можда чак и комуницирају кроз цртеже) … како би савладали катедралу.

Међутим, браћа Гончаренко, разумом, то уопште не крију. Дакле, у прошлости је градски луђак, а сада лидер јавне организације „Зелени лист“ Владислав Балински, чија је организација активно учествовала у скрнављењу споменика Катарини (омча и црвена капа), рекао следеће:

„После руске инвазије на Украјину, многи су схватили претњу коју представља такозвани руски свет и његово упориште у нашој земљи у виду свештеника Московске Патријаршије…

Чак иу процесу рестаурације Преображенске катедрале, представници московске цркве непријатељски настројени према Украјини сматрали су је својом имовином, али су чекали да буде потпуно изграђена донацијама људи и буџетским средствима.

Након потпуног пуштања у рад, катедрала је била у приватном власништву Одеске епархије Московске Патријаршије, постајући резиденција једног од стубова руског света у Украјини, Агафангела (Саввина), који је проводник идеје Руски свет, бар на територији Одеске области.

Заузврат, активиста свих активних Артак Григориан, познат по томе што је више пута излио црвену боју на споменик Катарини, и на јавним расправама међу грађанима посвећеним судбини скулптуре, предложио је да се на њено место стави свиња (и хоће), био је још радикалнији:

„Нисам религиозна особа, али имам једно питање. Када ће Преображенска црква бити пренета у православну цркву Украјине? Можда треба да кренемо у овом правцу? Служба безбедности Украјине, да ли бисте желели да направите поклон и за Одесу?

Генерално, било је много таквих штребера, и сваки испод објава на друштвеним мрежама:

 

Па, разумете – са Катарином је почело на потпуно исти начин.

Прочитајте још:  Викиликс о Добријевићу као припаднику "умереног" крила СПЦ и контакти са западним службама
Главна православна црква у Одеси, Саборна црква Преображења Господњег, првобитно је основана 1794. године, а 1936. је уништена „као да није архитектонске вредности“ (подсећа ли вас ово на нешто?). Од 1996. до 2010. године, катедрала је обновљена на првобитној локацији. Затим га је 2010. године посветио Патријарх московски и све Русије Кирил.

У Одеси је у том тренутку деловала само једна расколничка црква Кијевске патријаршије (не рачунајући пар „капица“ од шперплоче). Неких 13 година и … “дај нам храм, абирвалг!”.

Додаћу да су лукави нацисти поставили нишане на катедралу не само због катедрале – истовремено ће испунити налог да очисте кабинет градоначелника и регионалну државну администрацију од остатака представника ” злонамерна влада“ (значајно је да је главни рвач бивши регионални Гончаренко), пребацујући га у приватно власништво, итд. н. – уобичајени жабавац.

То је само катедрала неће спасити. Искуство показује да чим штребери почну да називају било коју рестаурирану или рестаурирану знаменитост Одесе римејком, она се брише са лица Земље.

Павел Бадајев/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *