Јерменија је одбила да буде домаћин војних вежби са Русијом

0
домаћин

Премијер Јерменије Никол Пашинијан изјавио је да је његова земља одбила да буде домаћин војних вежби савеза ОДКБ, којим доминира Русија, што одражава растуће тензије у односима Јеревана и Москве.

Пашинијан је више пута критиковао руске мировне снаге због неуспеха да обезбеде слободан транзит дуж коридора Лачин, који повезује Јерменију и сепаратистички регион Нагорно-Карабах који азербејџански активисти држе под блокадом од прошлог месеца.

Јерменија сматра да је војна вежба савеза ОДКБ (Организација уговора о колективној безбедности), планирана за ову годину, „неприкладна у тренутној ситуацији“ и „неће бити одржана“, рекао је Пашинијан данас новинарима.

„Руско војно присуство у Јерменији не само да не гарантује њену безбедност, већ повећава безбедносне претње по Јерменију“, казао је Пашинијан.

Пашинијан је јесенас одбио да потпише завршни документ са састанка лидера земаља чланица ОДКБ у Јеревану, главном граду Јерменије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упитан да прокоментарише одлуку Јерменије о отказивању војних вежби ОДКБ-а, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће Москва затражити од Јеревана да појасни став.

„У сваком случају, Јерменија је наш близак савезник и ми ћемо наставити наш дијалог, укључујући најсложенија питања“, казао је Песков новинарима.

Нагорно-Карабах формално припада Азербејџану, али је од окончања рата 1994. године под контролом снага етничких Јермена, које имају подршку Јеревана. После тог рата у рукама Јерменије није остао једино Нагорно-Карабах, већ и знатни делови њему суседних азербејџанских области.

Током 44 дана тешких борби, започетих у септембру 2020. године, азербејџанска војска је поразила јерменске снаге и приморала Јереван да прихвати мировни споразум, у чијем је постизању посредовала Русија. Тим споразумом је Азербејџану враћен знатан део Нагорно-Карабаха, али и других области које су јерменске снаге контролисале од 1994. године.

Прочитајте још:  Захарова: Војна помоћ Украјини је непријатељски напад Бугарске на Русију

Русија је тада разместила око 2.000 припадника мировних снага на најмање пет година како би обезбедила безбедан транзит кроз Нагорно-Карабах, надгледала примену мировног споразума и помогла избеглицама које се враћају.

Међутим, коридор Лачин од 12. децембра блокирају азербејџански активисти, захтевајући приступ објектима које Азербејџан описује као илегалне руднике у Нагорно-Карабаху. Јерменске власти су блокаду описале као део напора Азербејџана да прошири контролу над Нагорно-Карабахом и позвале су руске мировне снаге да деблокирају пут, пренела је Бета.

Русија у Јерменији има војну базу и главни је савезник и спонзор те земље, али она такође настоји да одржи блиске везе са Азербејџаном, богатим нафтом. Санкције које је Запад увео Русији због њене инвазије на Украјину учиниле су је све више зависном од Турске, главног савезника Азербејџана.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *