Министарство правде Русије уврстило глумца Артура Смољанинова у регистар страних агената

0
русију

Москва (Фото: Известија/Александар Казаков)

Министарство правде Русије уврстило глумца Артура Смољанинова у регистар страних агената.

Министарство правде Русије уврстило је глумца Артура Смољанинова у регистар страних агената. Ажурирана листа објављена је у петак, 13. јануара.

Дакле, ажурирана листа укључује новинаре Артемија Троицког и Александра Шелеста, бившег координатора штаба Алексеја Наваљног (који је Росфинмониторинг уврстио у регистар организација и појединаца укључених у екстремистичке активности или тероризам) у Перму, Сергеј Ухов, активиста за људска права Анатолиј Фурсов. и Сергеј Кирсанов.

Прочитајте још:  Криза аутошовинизма: Сукоб НВО око МИЛА ЂУКАНОВИЋА
Адвокат Алексеј Гавришев је у интервјуу за Известија објаснио концепт статуса страног агента. Према његовим речима, ово је пре свега званична потврда о пријему страних средстава од стране наведеног лица или организације.

„Пошто страни агенти раде нешто у интересу других држава или страних структура, најчешће се овај статус даје политичарима, јавним личностима и новинарима. Овде није важно само примање средстава из иностранства, већ њихова намена“, рекао је Гавришев.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Америка покренула сајбер-нападе на Русију и Иран „како би спречила мешање у изборе“
Он је напоменуо да овај концепт нема никакве везе са држављанством и радом на територији Руске Федерације, већ намеће низ обавеза особи или организацији која је добила статус.

Раније, 8. јануара, Смољањинов, који је напустио Русију, током интервјуа за једну од украјинских публикација, рекао је да га „није брига“, чак и ако од Русије остане само један регион , „а све остало ће се претворити у радиоактивни пепео .” Он је такође изразио спремност да се бори на страни Оружаних снага Украјине (АФУ).

Коментаришући ово, прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков рекао је да Кремљ не види „ништа добро“ у изјави Смољањинова и напоменуо да о томе размишљају надлежни ресори.

Дакле, председник Истражног комитета Русије Александар Бастрикин је истог дана упутио да се покрене кривични поступак против Смољанинова.

Државна дума је такође реаговала на ове изјаве глумца. Заменица председника Комитета Државне думе за културу Елена Драпеко рекла је у интервјуу за Известију да ће уметник после таквих изјава пасти у очима сународника и гледалаца.

Адвокат Гавришев је рекао да се глумац суочава са случајем дискредитације Оружаних снага и да сада Смољањинову прети озбиљна казна, пошто је претходно био приведен административној одговорности од стране Гагаринског окружног суда Москве.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *