Израел ће снабдети Украјину паметним системом упозоравања од ракетног напада

0
израел

ПВО Iron Dome

Израел никада није предао ни један систем ПВО Украјини, упркос понављаним захтевима из Кијева, а и лично од Зеленског. Уместо тога, Кијев ће од Израела добити систем за упозоравање на ракетни удар, најавио је амбасадор Украјине у Израелу, Јевхен Корнијчук.

Тел Авив је спреман да обезбеди Кијеву технологију паметног система упозоравања на надолазеће ракете и дронове. Овај цивилни систем упозоравања обећан је Украјини у октобру протекле године, као компензација за одбијање слања наоружања и војне опреме. Међутим, још увек нема података о времену испоруке система Украјини.

„Радимо на трансферу израелске технологије која се односи а паметна упозоравања на надолазеће ракете и дронове. Трансфер технологије званично врши Израел и мислим да ће у догледно време бити завршен“, изјавио је украјински амбасадор.

Средином октобра 2022, у Кијеву, појавиле су се информације о „скором“ пријему система ПВО из Израела. Министар спољних послова Украјине затражио је ракетне системе ПВО Iron Beam, Iron Dome, Barak-8, Patriot, David’s Sling… Међутим, Тел Авив је одбио да испоручи Украјини било које наоружање; уместо тога, израелски министар одбране, Бени Ганц, обећао је да ће Кијеву послати цивилни систем упозоравања какав се користи у Израелу.

У децембру, након што су САД најавиле да ће Украјини доставити ракетну батерију система ПВО Patriot, Кијев је поново изразио наду да ће им Израел испоручити ракеетни систем ПВО Iron Dome, што се показало као узалудна нада. Бригадир Јаков Нагел је као разлог за овакав потез израелске стране навео могућност да систем падне у руке руске, а потом и иранске стране, али и да Израел не жели да поквари односе са Русијом снабдевајући Украјину наоружањем. Ово је вероватно и главни разлог зашто Украјина добија само систем упозоравања, а не наоружање и војну опрему, нарочито имајући у виду изјаву бившег председика Русије, димитрија Медведева, да би евентуална испорука израелског наоружања Украјини уништила односе између Русије и Израела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Пророчанство се обистињује: Анкара је одлучила да окупира део грчке територије, да ли је то почетак 3. светског рата?

Милутин Драгутиновић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *