САД започеле пребацивање тенкова M1 Abrams и борбених возила пешадије M2 Bradley у Пољску и Литванију

0
сад

M1 Abrams

САД јачају своје војно присуство у Европи под маском изјава о потреби за јачањем источног крила НАТО. Пентагон је тако започео још један масовни трансфер оклопних возила на територију Источне Европе.

Према британском извору, САД масовно пребацују оклопну технику на територију Балтичких земаља и Пољске. Прве туре тенкова М1 Abrams и борбених возила пешадије M2 Bradley пристигле су у среду у холандску луку Влисинген. Одатле, оклопна возила се шаљу у Пољску и Литванију. Према извештајима, само у ову луку је стигло више од 1200 борбених возила, а она није једина у коју упловљавају амерички транспортни бродови.

Пуковник америчке војске, Роберт Келам, потврдио је да је у холандску луку стигло око 1250 средстава ратне технике. Постоји могућност да се међу њима налази и 50 борбених возила пешадије M2 Bradley, намењених Кијеву.

Американци тренутно у Европу премештају и оклопна средства из састава 2. бригадног борбеног тима 1. коњичке дивизије, која иначе базира у Форт Худу, у Тексасу. У саставу ове јединице налази се 87 тенкова Abrams, 152 борбених возила пешадије Bradley, 18 самоходних хаубица M109 и 45 оклопних возила М113.

Ово је друго по реду велико пребацивање оклопних средстава; у децембру је око 700 оклопних средстава, међу којима и тенкови, пребачено у Пољску. Све то покривено је изјавама о „руској претњи“ и потребама за јачањем источног крила НАТО.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У међувремену, Балтичке земље и Пољска поздрављају размештање америчких снага на њиховим територијама. Варшава упорно понавља причу о потребама за већим америчким присуством у Пољској, док Литванија почиње градњу три нове војне базе како би сместила војне контингенте страних оружаних снага.

Прочитајте још:  Такер Карлсон после интервјуа с Путином: Америком владају морони

 

Милутин Драгутиновић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *