Западни савезници појачавају обуку украјинских војника

0
украјина, обуку

Како објављује руски Комерсант, око 100 припадника оружаних снага Украјине биће упућено у САД на обуку за ракетни систем ПВО Patriot. Према Пентагону, обука послужилаца овог ракетног система започеће већ следеће недеље. Од почетка 2023. године, украјински савезници су заузели курс јачања војне подршке Украјини. Поред испоруке нових типова наоружања и војне опреме, нарашће и број украјинских војника који се обучавају у иностранству.

Пентагон тврди да ће само на једном полигону за обуку у Немачкој, амерички инструктори обучавати 500 војника месечно. Раније, ова цифра је износила 300 војника. Поред тога, Европска унија је крајем 2022. године покренула мисију која има за циљ да у центрима и полигонима за обуку на територији земаља чланица уније обучи 15000 украјинских војника. У међувремену, на посебном олосеку, одвијала се обука украјинских војника у Великој Британији. Мисија Европске уније трајаће две годиене и за сада располаже буџетом од око 107 милиона еура.

Запад је убеђен да ће на овај начин приближити крај рата, док Москва сматра да се на овај начин сукоб само продужује.

Директор руског Центра за анализу стратегија и технологија, Руслан Пухов, изјавио је за Комерсант да Запад заиста иде на продужетак конфликта, наглашавајући да је Запад способан да испоручује толико оружја Украјини заједно са обучавањем војника, колико год их је потребно. Пухов је објаснио да је Русија принуђена да у борбу уводи регруте након убрзане обуке, док Запад помаже Украјини да своје људство одржава на неопходном нивоу. Поред тога, руска складишта наоружања се лагано празне, без обзира на напоре руске наменске индустрије, док Запад преплављује Украјину наоружањем. Закључак Пухова је да би Русија требала да размисли о увозу наоружања.

Прочитајте још:  Разбијен украјински конвој код Авдејевке: Уништено пет оклопних возила и убијен велики број војника

Међутим, с времена на време, анонимни извори из Кијева извештавају да се припадници оружаних снага Украјине већ обучавају за употребу немачких тенкова Leopard, па чак и за пилоте америчких ловачких авиона F-16. Потврде приче о обуци пилота нема, док је ситуација са обуком тенкиста нешто другачија. Током посете Лавову, 11. јануара, председник Пољске Анджеј Дуда је обећао да ће обезбедити Украјини чету тенкова Leopard.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Могуће је да ће се у неком од наредних пакета војне помоћи Украјини наћи и авиони западног порекла, нарочито ако се узме у обзир да су исцрпљени извори авиона совјетског порекла који су раније тражени од држава чланица НАТО, како би се проследили Украјини. У сваком случају, одлука САД, Немачке и Француске из јануара да Украјини обезбеде оклопне транспортере и лаке тенкове западног порекла деловала је као немогућа. Вероватно као и испорука ракетног система ПВО Patriot.

Милутин Драгутиновић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *