ЗАВЕТНИЦИ У ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

0
заветници

Делегација Српске странке Заветници предвођена народним послаником Николом Драгићевићем, уз учешће Горана Игића, члана Председништва Заветника била је примљена на највишем нивоу у Министарству просвете Руске Федерације 27. децембра 2022. у Москви у кабинету 118 поменутог министарства, који је предвиђен за ту врсту посета и разговора, што је била посебна част.

Током разговора у Министарству просвете Руске Федерације изражена је жеља за јачањем билатералне сарадње у области образовања. Делегацију Српске странке Заветници примио је са својим тимом Усман Абдул-Азиевич Расуханов, шеф департмана за међународну сарадњу Министарства просвете Русије, који је познат и као блиски сарадник чеченског лидера Рамзана Кадирова. Са руске стране у разговорима узели су учешће: Герман Дмитријевич Зубович, начелник одсека за билатералну и мултилатералну међународну сарадњу, Ана Сергејевна Гошинова, консултант одсека за билатералну и мултилатералну међународну сарадњу, Сергеј Вадимович Малишев, вршилац дужности директора Центра међународне сарадње Министарства просвете Руске Федерације (раније познат као Интердом „Е.Д. Стасовој“), Сергеј Владимирович Мајоров, специјалиста развоја Центра руског језика.

Једна од важнијих тема била је како унапредити положај српског језика у окружењу и како повећати учешће руског језика у новонасталим околностима на простору југоистока Европе. У том контексту изнети су детаљи и перспективе реализације међународног хуманитарног пројекта Министарства просвете Русије „Руски учитељ иза границе“, који се планира у Републици Србији и Републици Српској. Такође, представљен је дигитална образовна технологија „Руска електронска школа“.

Такође, изнети су алармантни подаци да је у образовном систему Србије регистровано свега 752 наставника руског језика, од тога руски језик се изучава у 108 основних школа и у 74 средњих школа. Руски језик тренутно учи 24 206 ученика основних школа и 6 956 ученика средњих школа према информацијама из Амбасаде Републике Србије у Руској Федерацији, а руски језик се учи и на катедрама државних универзитета у Србији у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду и Београду (од тога рецимо у Нишу руски језик учи 86 студената, а у Новом Саду 125, док је у Београду руски језик основни за 333 студента). Руска страна је најавила у наредним годинама много већу активност у промоцији руског језика и културе на просторима где традиционално постоји интересовање за тај језик и културу.

Прочитајте још:  Нови фискални уређаји нова шема напредњака за пљачку привредника

Наведени су и успешни примери сарадње са гимназијама из Алексинца и Новог Сада, где се већ годинама остварују веома успешни билингвални пројекти, али да је то премало с обзиром на потенцијал и пријатељске односе српског и руског народа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На крају разговора, народни посланик Заветника Никола Драгићевић је позвао представнике Министарства просвете Русије да посете Народну Скупштину Репубике Србије као гости парламентарне групе Заветника, а како је најавио г. Расуханов очекује се да у току 2023. године министар просвете Русије Сергеј Сергејевич Кравцов посети и Београд и Бањалуку, па ће бити прилике да се види колика је спремност да најављени потенцијал у области образовања добије на интензитету.

Делегација Српске странке Заветници је поздравила идеју јачања билатералне сарадње и у области науке, и нагласила да је важно да имамо што више заједничких научних конференција, јер наука и култура, уз образовање морају бити предмет посебне пажње у изградњи стратешког партнерства између српског и руског света.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *