Бисерко брани нападаче на српску децу: То је реакција на оно што се дешава у РС

0

Соња Бисерко, оснивач и председник Хелсиншког одбора за људска права у Србији (Фото: Медија центар Београд)

Соња Бисерко, предсједница Хелсиншког одбора за људска права казала је за Н1 како низ инцидената који су се догодили у региону Западног Балкана показују како је “национализам ескалирао”, посебно – према њеним ријечима – у Србији која се “константно наоружава” и припрема за одређену ситуацију. Коментаришући напад на родитеље дјеце из Србије, који се догодио на турниру у Сарајеву, није искључила да је политички мотивисан, али да то треба утврдити МУП КС.

Јесу ли међунационални односи на Балкану гори у односу на раније године?

Да, они су све гори. Национализам је ескалирао, посебно у Србији гдје се промовише негативни стереотип прем сусједима. Имамо бројне инциденте према другим етничким скупинама. Имали смо недавно у Новом Саду напад на хрватске глумце. Такођер, имали смо тај 9. јанура који је био чиста провокација јер је догађај пренио километар од самог центра Сарајева, гдје је дефиловала наоружана полиција, али и руски Wагнеровци који су дубоку ушли и у Србију. Руссиа Тодаy је пренијела позив Wагнера грађанима Србије да иду ратовати у Украјину.

Вучић је казао да није фер да се Срби позивај у рат. Није ли то лицемјерна изјава с обзиром да Србија не уводи санкције Русији?

Србија учествује у том рат на страни Русије. Вучић је данас рекао да неће нико у ЕУ ући прије Србије, а пошто она неће дуго значи да неће нико са Западног Балкан јер Београд држи кључ интеграција јер лако може дестабилизовати сваког сусједа. Србија је константа дестабилности, константно се наоружава. Значи, она се припрема за једну ситуацију, а која је то ситуација…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине извеле су три напада на пумпне станице у региону Запорожја помоћу беспилотних летелица

Како оцјењујете посљедњи инцидент на Илиџи, напад на родитеље дјеце из Србије?

Инцидент је мога бити као реакција на оно што се дешава у сусједном ентитету, а чини ми се да има и нешто друго, да се ствари не мијењају. Постоји могућност да је и политички мотивисан, али то треба утврдити сарајевска полиција и са тиме да изађе у јавност. С друге стране, та дјеца су рођена послије рата деведесетих и одрасла у атмосфери анимозитета. Те приче ратне су и даље активне на погрешан начин. Постоји и политичка мотивација свих елита да зарши статус qуо. Оне су спремне да жртвује било кога и било шта.

Високи представник Сцхмидт најавио да се идуће године 9. јануар сигурно неће обиљежавати као ове године?

Тај датум је био наговјештај шта ће се десити деведестих, са свим тим геноцидним политикама и то се сада слави као дан оснивања Републике Српске. Цинично је да је Даyтон признао ратни плијен РС-а. Ако је високи представник то најавио значи да има на уму неке политике које не видимо, али сад је на дјелу западна акција која се проводи. И то је разлог на нестрпљење и исхитрене реакције у региону. Крајње је вријеме да се Босна и Херцеговина разријеши као чвор. Потребно је отворити простор за изградњу грађанске државе. Мислим да је европски проблем да ли ће се БиХ моћи кретати у правцу модерне европске државе.

НСПМ/Н1.БиХ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *