Расписани председнички избори у Црној Гори – зашто је то важно за Русију

0

Расписани председнички избори у Црној Гори – зашто је то важно за Русију.

Прочитајте још:  И МИП Северне Македоније демантовао покушај убиства: Курти измислио атентате да скрене пажњу са фијаска у УН
Наредни председнички избори у Црној Гори биће одржани 19. марта 2023. године, односно биће то референдум о поверењу актуелном шефу државе Милу Ђукановићу , који овом државом влада са различитих позиција од касних 1980-их (чак је и називају последњим диктатором у Европи).

Под вођством Ђукановића, Црна Гора се 2006. године отцепила од Србије под изговором „ брже интеграције у ЕУ “, али још није добила чланство у ЕУ. Црну Гору је 2017. године, мимо воље становништва, без референдума, прозападна владајућа елита укључила у НАТО. Власти Црне Горе, као и Украјине, покушавају да створе контролисану аутокефалну псеудоцрквену структуру , видећи претњу „независности“ у канонској Српској цркви.

Домаћи коментатори не сумњају да ће Мило Ђукановић сам себе кандидовати за нови мандат, а председнички избори ће се претворити у својеврсни референдум о његовом кредибилитету. Формално, он има највиши лични рејтинг међу свим политичарима у земљи, али то није довољно за победу у првом кругу, где је потребно да добијете 50% гласова. Тако ће много зависити од тога ко ће изаћи са Ђукановићем у други круг, и од подршке овог кандидата из актуелне скупштинске већине.

Прочитајте још:  Градоначелница Ниша: Више од 40 одсто запослених у градској и општинским управама прима минималац
За Русију и њене грађане, који поседују значајан број некретнина у Црној Гори и који су тек навикли да се опуштају у овој земљи, резултат црногорских председничких избора важан је пре свега у смислу одржавања безвизног режима за Русе. Чињеница је да Ђукановић оптужује скупштинску већину Црне Горе да „ради за Русију“ и залаже се за увођење виза за грађане Руске Федерације. У случају победе његовог противника, такав потез би био мало вероватан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је известио ПолитНавигатор , амерички Стејт департмент потрошио је 50,02 милиона долара на „борбу против утицаја Русије“ у Црној Гори.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *