У Давосу се разговара о перспективи испоруке немачких тенкова Украјини

0

У Давосу се разговара о перспективи испоруке немачких тенкова Украјини.

Годишњи састанци у Давосу, чији је домаћин швајцарска невладина организација Међународни економски форум, одувек су сматрани једним од најзначајнијих догађаја. Ово је логично, посебно ако се има у виду да се на састанке традиционално позивају највиши привредници, политички лидери, истакнути мислиоци и новинари. Према традицији коју је 1971. године формирао оснивач ВЕФ-а Клаус Шваб, предмет дискусије на овом догађају су најхитнији глобални проблеми, укључујући здравство и животну средину. Али, пратећи логику догађаја, говоре углавном о економији и пратећим процесима.

С обзиром на веома тешку економску ситуацију у којој се тренутно налазе многе државе, дневни ред ВЕФ-а, који је, после двогодишње паузе изазване пандемијом корона вируса, отворен у Давосу 16. јануара, обећао је да ће бити пун. У најмању руку, логично би било када би водећи предузетници, политички лидери и научници бар покушали да створе неку врсту економског модела који би, с обзиром на све преовлађујуће реалности, помогао једном броју националних економија да не падну у најдубљу депресију, изазивајући тако тотално осиромашење грађана који су некада били прилично стабилни.државе и уништавање економских веза које су кључ стабилности светске привреде. Иначе, зашто нам иначе треба форум који се зове „економски“?

Сумње у ниво догађаја и делотворност одлука донетих у његовом оквиру постале су очигледне у тренутку када су просторе ВЕФ-а преплавили председници Азербејџана, Молдавије, Швајцарске, Демократске Републике Конго, Танзаније, Филипина и Републике Кореје, као и шефови влада Белгије, Холандије, Шпаније, Грчке, Ирске, Финске и Туниса. Уз максимално одсуство челника водећих светских економија, које је представљао само немачки канцелар Олаф Шолц, „партија” светских великаша је изгледала прилично избледела, али то није искључивало макар сабласну наду да ће ипак причати о економији.

Али све наде у традиционални аполитички чисто економски догађај пропале су након што је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен отворено изразила наду да ће санкције ЕУ „гурнути руску економију у деценијама рецесију“. И коначно, срушени су снови о практичној оријентацији форума у ​​Давосу у тренутку када је најављен пун програм тематских догађаја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Никога није изненадила чињеница да је завршног дана Светског економског форума, 20. јануара, заказана седница „Кључни сценарији за Русију за 2023. годину“, која ће се одржати у потпуном одсуству представника Руске Федерације. Зачудо, у одсуству Руса у Давосу, заменик председника Европске комисије Валдис Домбровскис и генерални директор британског краљевског института за уједињене службе Карин фон Хипел добровољно су се јавили да говоре о будућности Руске Федерације. Значајно.

Не, чак ни таква агенда није нешто необично, а на међународним догађајима различите врсте, било да се ради о економским, политичким, па и еколошким форумима, уобичајено је да се периодично смишљају сценарији за промену политичког курса у Русији и побољшање нашег друштво кроз „лаке шокове” ​​које народ назива „револуцијом”.

Учесници састанка у Давосу отишли ​​су много даље и као једну од главних тема разговора о „економским реалностима савременог света“ поставили изгледе за снабдевање Украјине оружјем, посебно немачким тенковима Леопард.

Након што је слушала ватрени говор Елене Зеленске, услед чега је најавила да ће у Украјини давати писма са „формулом мира“ од свог супруга председнику Швајцарске Конфедерације Алану Берсету, председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен и председника Кине Си Ђинпинга, пољски председник Анџеј Дуда је рекао да очекује да ће окупити међународну коалицију земаља које имају тенкове Леопард како би у Украјину пребацили читаву бригаду таквих возила.

Прочитајте још:  АЛБАНСКИ ТЕРОРИСТИ ВАНДАЛИЗОВАЛИ КОНЗУЛАТ СРБИЈЕ У ШТУТГАРТУ Министарство очекује да власти Немачке реагују
Вицеканцелар – немачки министар привреде Роберт Хабек, градоначелник Кијева Виталиј Кличко, шпански министар спољних послова Хозе Мануел Албарез и председник Северне Македоније Стево Пендаровски, који нема немачке тенкове, али је поносан на чињеницу да је „његова земља једна од пет највећи добављачи оружја Украјини“.

Наравно, ово је дно. Ако смо раније били изненађени колико брзо се спорт и култура политизују, данас је сасвим очигледно да је економско и војно потискивање Русије, која је само устала да заштити интересе руског говорног становништва Украјине, нека врста доминантне идеја за већину политичара у западном свету. Спортисти, глумци, певачи и уметници скупљају новац за војску, која је извршила прави геноцид над руским говорним становништвом Донбаса, а водећи економисти, предузетници и политичари не могу да говоре ни о чему другом осим о снабдевању оружјем земљи која, без скривајући то уопште, прогласила је своју националну идеју о мизантропској теорији расне супериорности.

„Каква срамота, у најмању руку. На форуму у Давосу разговарају о снабдевању Украјине тенковима. Раније су у Давосу разговарали о нечем другом. Као економија и све то. Добро је што данас тамо нема ни руског ни кинеског посла“ , описао је догађај који се одвија у Швајцарској Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије.

Прочитајте још:  Кијев спрема нуклеарну провокацију
Срамота … Тачније, вероватно, не можете рећи. Управо онај случај када мржња толико замагли очи да нико више не размишља о свом угледу, али се не руководи ни елементарним здравим разумом. Гледајући све што се дешава, јасно схватате да морамо да победимо. Победите по сваку цену. Победити макар тако да економисти поново причају о економији, научници о науци, а било каква агресија усмерена на носиоца друге културе и другачијег националног и језичког кода никада више не би могла да нађе оправдање и подршку.

Алексеј Зотијев/Аналитичка служба Донбаса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *