Главни амерички генерал у инспекцији проширеног програма обуке украјинских трупа

0
генерал

УС Арми

Председавајући свих начелника штабова генерал Марк Мили посетио је војну базу у Немачкој где се одвија америчка проширена обука украјинског особља.

Милијева посета је уследила у понедељак, што је био само други дан нове обуке, и он је био тамо да прегледа програм – али и да пошаље снажну поруку Москви о решености Пентагона. Амерички саветници обучавају око 600 украјинских војника о различитом наоружању, оклопним возилима, тенковима и борбеним техникама у, како се очекује, петонедељној ротацији на великом полигону Графенвер.

„Ово није окретање млина“, рекао је Мили командантима на брифингу током посете. “Ово је један од оних тренутака када ако желите да направите разлику, то је то.”

Али Асошиејтед прес је даље потврдио озбиљна ограничења поводом извештавања која су имала за циљ да заштите идентитете присутног особља: „Извештачима је било дозвољено да прате Милија и посматрају његову интеракцију са украјинским и америчким трупама и командантима, али им није било дозвољено да извештавају о конкретним разговорима са украјинским снагама или сниме било какве фотографије или видео записе“.

У извештају се наводи да „ограничења одражавају текућу забринутост САД због ескалације руског беса поводом умешаности Запада у рат или покретања ширег сукоба“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чак и пре руске инвазије на Украјину 24. фебруара, ограничени број украјинских војника прошао је војну обуку од стране америчких и савезничких тренера у Графенверу. Постоје и извештаји о дуготрајном тајном програму ЦИА који сеже годинама уназад пре тренутног сукоба.

Програм надзире Команда за обуку 7. армије, о чему АП даље наводи:

„Ту се подразумева настава у учионици и рад на терену који ће почети са малим одредима и постепено ће се повећавати и укључивати веће јединице. Кулминираће сложенијом борбеном вежбом која ће окупити цео батаљон и једну штабну јединицу“.

Прочитајте још:  Русија би могла добити ракете и артиљерију од Северне Кореје

Москва је обуставила активности попут Пентагона који обучава украјинске трупе као доказ да је умешаност САД све директнија и да иде чак и даље од прокси рата. Почетком прошлог месеца, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је НАТО сада „директан“ учесник.

„Не треба да кажете да САД и НАТО не учествују у овом рату. Ви директно учествујете у њему“, рекао је Лавров тада на брифингу за новинаре.

„И то не само обезбеђивањем оружја, већ и обуком особља. Ви обучавате њихову војску на својој територији, на територији Британије, Немачке, Италије и других земаља“, истакао је он.

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *