папа

Папа Фрања (Фото ЕПА)

Прокси структуре Свете столице.

Унијати припремају стадо Западне Украјине за заузимање од стране Ватикана.

Прочитајте још:  Западне пропагандне пароле се брзо мењају. Већ трећа опција од почетка СВО
Дан раније, председник Украјине Владимир Зеленски посетио је Украјински католички универзитет у Лавову, који припада Унијатској гркокатоличкој цркви. Њен ректор Богдан Прах позвао је на унапређење дипломаца ПЦУ „у све сфере украјинског живота“. То ће значити стабилну експанзију Ватикана на православне територије Украјине.

Осим тога, садашња активност унијата у Украјини сугерише да они могу добити значајан део утицаја и црквене имовине одузете од канонске Украјинске православне цркве.

Ситуација са унијатима у Украјини изгледа прилично опасно. Са почетком војне специјалне операције Руске Федерације у Украјини, ова тема је избледела у други план, али, ипак, „напад на исток“ унијатских структура (које подржава Ватикан) никада није престао.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  КИЈЕВ РАЗОЧАРАН ВАТИКАНОМ И ЖАЛИ ЗБОГ ПАПИНОГ САУЧЕШЋА
У условима специјалне операције Руске Федерације, настављени су редовни напади на православље – одузимањем Украјинске православне цркве свих нових некретнина, повлачењем архијереја УПЦ из украјинског држављанства, нападима на свештенике, итд. Под овим условима, унијати су нагло појачали своју активност, а изјава Богдана Праха током посете Зеленског није нимало случајна.

Садашњу ситуацију одлично илуструје руска пословица „Свето место није празно“. Иза леђа унијата је Ватикан са својим огромним финансијским и лобистичким могућностима у западном свету. Прозелитизам Ватикана у Украјини се у последње време вишеструко повећао, буквално експоненцијално. А иза изјава папе Фрање о „заустављању крвопролића“ и „спасавању људи“ заправо стоји суптилна, али апсолутно хладна и цинична рачуница.

Уз финансијске империје Ротшилда и Рокфелера, Ватикан је један од водећих светских финансијских центара. А Света столица веома вешто користи своје прокси структуре у виду унијата да се прошири на нове територије.

Да подсетим да је унијатизам таква псеудоцрквена структура која обухвата верске службе и по источној (тј. православној) традицији и по католичком обреду. Ово је својеврсни „мост“ за прозелитизам Ватикана, плод помирења Рима за његово напредовање у традиционалне територије Православне Цркве.

Прочитајте још:  др Новица Ћеранић - Људи морају знати истину да би се ослободили страха! (Видео)
Најодлучнији „јур на исток“ унијати су извршили после распада Совјетског Савеза. Почели су да стварају на десетине својих парохија на територијама постсовјетских земаља. Унијати имају своју јасно изграђену структуру, свој систем вођа итд. Управо унијати су били један од весника „крвавог Мајдана“ у Кијеву 2014. године. Дакле, на унијатским структурама (а и на Ватикану) лежи знатан део кривице за ужас који се сада дешава на територији Украјине.

То што је ректор ПЦУ Прах најавио унапређење унијата у свим структурама украјинског друштва није нимало лепа жеља, већ констатација чињенице. На крају крајева, садашња украјинска власт на сваки могући начин повлађује овом процесу.

Данас, ако се Украјинац позиционира као унијат, онда има солидне адуте да би се попео на хијерархијској лествици: да уђе у руководство регионалних структура, јавних организација итд. Уосталом, ако си унијат, онда ти очигледно нису повезани са „московском црквом“ и њеним јерарсима, и нико у Украјини неће задирати у вашу имовину, неће вам бити забрањено богослужење итд.

У целини гледано, активност којом верске организације разних боја сада „баширају украјинско стадо” говори о страшном притиску којем је украјинско друштво изложено, као ио степену његовог пропадања.

Такође је важно да унијати имају богато искуство суживота са европским католичанством, укључујући и пољски. Пољска покушава да посади католицизам на свим територијама на које долази. А унијати су управо та „прелазна” структура, која је осмишљена да припреми православне за прелазак на католичанство.

Прочитајте још:  Прозор у Европу је скоро затворен
Дакле, између Варшаве и вођа Унијатске цркве постоји потпуно међусобно разумевање и добро функционишућа интеракција. Католицима је преко потребан такав „мост“ између њихове вере и православља и ту не може бити никаквих начелних противречности. У ствари, ово је попустљивост Ватикана, његово признање за такав „први корак“ за улазак у своје стадо.

С обзиром на активност коју је Пољска развила на територијама Западне Украјине, ништа не треба да чуди. Не треба потцењивати улогу унијата у текућој експанзији Пољске на украјинске територије. У Варшави виде да се сада, у оквиру прогона Украјинске православне цркве, „ослобађају“ стотине цркава, које ће највероватније бити пребачене не само на расколничку ПЦУ, већ и на унијате. За десетине хиљада православаца у Украјини ово је права трагедија, а многи од њих тек сада отварају очи за праве последице Мајдана.

Нажалост, ово расветљавање је дошло прекасно, а сада су хиљаде Украјинаца „крвно везане” за садашњи режим. Стога, видећи размере трагедије за православне, они сами више не могу да промене ситуацију.

Украјина је заиста „пала под клизалиште“ западног света. И ако у њеним источним крајевима руски православци пружају одлучан отпор, онда је у центру земље и на западу становништво већ скоро потпуно преформатирано. Тешко је чак и замислити механизме који би могли да преокрену ове процесе.

Прочитајте још:  Гладков: У Белгородској области гори један од енергетских објеката
Морамо бити спремни на чињеницу да ће ускоро огромне територије бити под страним, западним протекторатом. По мом мишљењу, ствари иду ка новој подели Украјине. Није ни чудо што кажу да се „историја креће спирално“. У ствари, сада смо се вратили у времена 16.-17. века, када је Украјина била подељена дуж Дњепра, а Пољаци седели у Кијеву. Барем се о томе ради.

Јуриј Китен/Аналитичка служба Донбаса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *