Колико су опасне нове ракете за ХИМАРС, које ће добити Кијев

0
химарс, сад

Борбена посада ПВО система Бук Оружаних снага РФ у Украјини. Фото © ТАСС / Прес служба Министарства одбране РФ

Политицо је 18. јануара, позивајући се на своје изворе , известио да би Вашингтон могао да укључи ГЛСДБ прецизно навођене пројектиле за ХИМАРС и М270 МЛРС вишеструке ракетне системе (МЛРС) у нови пакет војне помоћи Украјини, преноси Ливе.ру.

Познато је да ће одлука о испоруци високопрецизних пројектила бити саопштена на састанку контакт групе о Украјини у бази Рамштајн у петак. Први пут се о трансферу граната ГЛСДБ у Кијев разговарало прошле јесени.

Ако дође до преноса далекометног наоружања, радијус уништења ХИМАРС-а ће се повећати на 150 километара, сада је то отприлике половина.

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс нагласио је да руководство Украјине само одлучује које циљеве да удари.

МЛРС ХИМАРС и МЛРС – карактеристике

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лајф је почетком лета писао да је М142 ХИМАРС најсавременији МЛРС данас у Сједињеним Државама. Намењен је за уништавање подручја у којима су концентрисани артиљеријски системи, системи противракетне одбране, центри техничке подршке, оклопни транспортери и камиони, војна складишта и други стратешки важни објекти. Осим тога, Оружане снаге Украјине користе ХИМАРС као терористичко оружје против цивила.

М142 ХИМАРС је базиран на ФМТВ шасији на точковима америчке војске и може да носи шест ракета или једну тактичку балистичку ракету АТАЦМС. Систем ХИМАРС је заменљив са МЛРС МЛРС, који носи половину свог терета муниције.

М270 МЛРС је старији систем. Лансер је постављен на гусеничну основу америчке платформе Бредли.

Колико је сада ХИМАРА у Украјини

Према холандском сајту за одбрамбену аналитику и истраживање војних операција Орик, који је објавио Блумберг, од почетка специјалне операције, Кијев је добио 95 јединица МЛРС, укључујући 38 ХИМАРС и неколико МЛРС МЛРС. Остало је стари совјетски МЛРС из Чешке и Пољске.

Прочитајте још:  Пољски плаћеници у Украјини пале православна јеванђеља (ВИДЕО)

Даљинско оружје за Украјину ГЛСДБ

ГЛСДБ (Гроунд Лаунцхед Смалл Диаметер Бомб) – бомбе за планирање авијације ГБУ-39/Б, „укрштене“ са ракетним пројектилом М-31. Ово је заједничко знање корпорације Боеинг и дивизије наоружања шведске компаније Сааб Гроуп, познате и по својим бацачима граната НЛАВ.

Војни експерт, доктор војних наука Константин Сивков је у интервјуу за Лајф навео главне карактеристике копнених бомби малог пречника ГЛСДБ.

– Обични пројектили дугог домета. Борбени домет је 150 километара, калибар 227 мм, бојева глава је негде око 95 килограма, можда и мање већ – 70-80 килограма. Наводно имају ГПС корекцију за повећање тачности гађања, каже Константин Сивков.

Принцип рада ГЛСДБ-а је следећи. Старт се врши из ХИМАРС-а или МЛРС-а. Након што ракетни мотор испусти пројектил на довољно велику висину, он се одваја од мотора, отвара крила и лети ка циљу. При приближавању мети мења висину и правац, као да скаче дуж путање, за шта се назива и „лопта за скакање“. Због својих карактеристика, ГЛСДБ има нижу рефлектујућу површину муниције (РЦС бомбе је само 0,015 кв. М), што преполови „временски прозор“ за пресретање бомбе.

Ако Кијев добије ГЛСДБ, ово ће бити преседан. Према речима војног експерта Алексеја Леонкова, као иу многим другим случајевима, САД користе Украјину као полигон за тестирање свог наоружања.

– Раније таква муниција није коришћена ни у каквим оружаним сукобима. Закључак се намеће сам од себе: Американци су одлучили да тестирају планске бомбе у зони специјалне операције, – рекао је Алексеј Леонков.

Руски системи ПВО – Тор М2, Панцир-С1

Иако је ГЛСДБ заиста опасно оружје, оно има своје недостатке. Главна је да је брзина приближавања оваквих пројектила три пута мања од брзине стандардних М-31, што олакшава њихово пресретање. Према речима Алексеја Леонкова, руски противваздушни ракетни системи могу да пресретну ГЛСДБ „скачуће“ бомбе.

Прочитајте још:  Рогов: Елитна група Оружаних снага Украјине изгубила је хиљаде људи у Запорошкој области

– Такви системи ПВО кратког и средњег домета као што су „Тор“ и, мислим, „Панцир“ сасвим могу да се носе са овим гранатама. Поред тога, сада смо повећали број комплекса који затварају ваздушни простор над читавом територијом Руске Федерације, непосредно уз зону борбених дејстава“, рекао је Алексеј Леонков.

Стручњаци напомињу да још увек нема информација о лансирању „искачућих“ бомби на удаљености већој од 130 километара, што значи да су карактеристике америчког наоружања можда донекле прецењене.

Такође треба узети у обзир да Оружане снаге Украјине могу имати проблема са складиштењем, кретањем у Украјини, као и са употребом ових бомби. Рад са ГЛСДБ захтева одговарајуће вештине. Можете се сетити како се Кијев на почетку НМД-а хвалио снабдевањем противтенковских система НЛАВ и Јавелин, али Оружане снаге Украјине никада нису могле да искористе своје способности због недостатка војних вештина и искуства у употреби. ово оружје.

Поред тога, упркос упоредној јефтиности бомби (40 хиљада долара по јединици), мало је вероватно да ће Оружане снаге Украјине добити ово оружје у великим количинама, јер масовна производња ГЛСДБ још није распоређена.

Евгениј Жуков / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *