Масовна пуцњава у Перуу

0

Масовна пуцњава у Перуу.

Где дува политички ветар?

У Перуу (33 милиона становника) расту масовни протести који захтевају хитну оставку садашњег председника Дине Болуартеа. Хиљаде људи из целе земље хрли у Лиму, тражећи ослобађање из притвора легално изабраног председника Педра Кастиља, оставку конгреса (парламента) и одржавање превремених избора.

Лидери покрета и друштвене организације, посебно из удаљених одељења (Арекипа, Пуно, Андауајлас), позвали су на „протестну мобилизацију у Лими“. Они намеравају да понове „Марш четири сујоса“ ( сујо – четири историјска региона Царства Инка), када су се хиљаде Перуанаца окупиле у Лими са четири угла Перуа на тродневном протесту у јулу 2000. против тадашњег председника из Перуа, Алберто Фујимори. Масовни протести окончани су оставком председника.

Сада демонстранти траже не само оставку Дине Болуартеа, коју је именовао Конгрес, већ и распуштање парламента, у којем већину имају десничарске странке, посебно Партија Народна снага Кеика Фухиморија (ћерке Алберта Фухиморија) , и ванредне изборе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прошлог јуна, Педро Кастиљо, из левичарске Партије Слободног Перуа и бивши вођа штрајка сеоских учитеља, постао је први левичарски председник Перуа са обећањима да ће решити проблем сиромаштва перуанских сељака.

Кастиљо није имао времена да спроведе своје планове да ограничи свемоћ транснационалних корпорација које контролишу 80 одсто природног богатства Перуа. У априлу 2021,  он је у интервјуу за Си-Ен-Ен  изјавио да  „70% профита треба да остане за земљу, а оне [приватне компаније] треба да добију 30%, а не обрнуто, као што су данас” Укупна инвестиција у рударску индустрију у Перуу  износи  65 милијарди долара, а скоро 40 одсто страних директних инвестиција припада компанијама у САД, Канади и Великој Британији.

Кастиља је изабрала већина народа, али је постојала још једна, десничарска већина у Конгресу која је блокирала све покушаје реформи од стране левичарског председника. Није смео да ради. До директног понижења шефа државе дошло је када му је Конгрес забранио иностране посете.

У октобру 2022, перуанска државна тужитељка Патрициа Бенавидес оптужила је Кастиља за корупцију и стварање криминалне банде. Против председникове супруге и њена два брата покренут је кривични поступак, а Кастилова снаха добила је 30 месеци затвора због „учешћа у криминалној групи”.

Кастиљо је 7. децембра  најавио распуштање Конгреса, чији су посланици одлучили да га уклоне са функције. Увео је полицијски час у земљи и најавио припрему парламентарних избора и новог устава.

Прочитајте још:  Хаос у Приштини због Охридског споразума: Опозиција тражи Kуртијеву оставку, окупљени бацили димне бомбе на зграду Владе!
Као одговор, парламентарци су истог дана објавили Кастиљев опозив, оптужујући га за државни удар. Потпредседница Дина Болуарте именована је за новог шефа државе. Министри Кастиљове владе поднели су оставке, војска и полиција су одбиле да подрже председника којег је изабрао народ. Неколико сати касније, Кастиљо је ухапшен.

Дина Болуарте има  репутацију блиставог представника “кавијарске левице” ( изкуиерда цавиар ), што је надимак у Перуу за људе који тврде да су левичари, али често мењају политичка уверења. Болуарте је присталица Клауса Шваба. Према  перуанским новинама  Експресо , она „намерава да глобалној елити представи национално богатство Перуа на сребрном тањиру“. Акције америчке компаније за рударство злата Невмонт Мининг , регистроване у Перуу  , нагло су пале  након Кастиљеве изјаве  , али су одмах након његовог опозива кренуле узбрдо.

После десничарског државног удара, почели су протести у разним деловима земље. Прошли су мирно док војска није почела да пуца на демонстранте. Укупан број погинулих демонстраната достигао је 60,  преноси венецуелански ТВ канал Телесур .

У Лими су 19. јануара избили насилни сукоби између демонстраната и полиције. Под повицима “Доле председник!” и “Диктатура ће пасти!” почео је велики антивладин марш. Аутобусима и пешке, хиљаде људи стизало је до престонице два дана са заставама и транспарентима, протестујући против погубљења у градовима Ајакучо и Хулијака.

Град Јулиака постао је поприште најкрвавијег дана протеста против владе Дине Болуартеа. Убијено је 18 демонстраната, сви из ватреног оружја полиције, а погинуо је и један полицајац.

Џени Дадор, извршна секретарка перуанског националног координатора за људска права, окривила је перуанске безбедносне службе за смрт због „неселективне употребе силе“ известио је Њујорк тајмс . „Оно што се догодило је био прави масакр “, прокоментарисала је Џени Дадор. ” То су била вансудска погубљења . “

Десетине демонстраната погинуле су у градовима Ајакучо и Пуно.

„Тражимо да ова влада оде. Узурпаторе [Болуарте], не желимо да наши сународници умиру! Нисмо у стању грађанског рата, а он ипак убија нашу браћу“, рекао је један од демонстраната током протеста 19. јануара у Лими.

Док су демонстранти ишли до Мирафлореса, једног од најбогатијих квартова у граду, полиција је на њу испалила сузавац, а демонстранти су гађали полицију каменицама. Дина Болуарте прогласила је ванредно стање у неколико региона земље и рекла да неће поднети оставку. Међутим, ситуација се не развија у њену корист.

Са јасним осећајем где дува политички ветар, перуанска државна тужитељка Патриша Бенавидес  отворила је истрагу против Дине Болуартеа, премијера Алберта Отароле и министара одбране и унутрашњих послова Хорхеа Чавеза и Виктора Рохаса у вези са смрћу десетина демонстраната.

Сједињене Америчке Државе, које су раније више пута изражавале подршку Болуартеовој влади, овога пута покушавају да оборе талас народних протеста. „Хитно је потребна акција да се заустави ова болна ситуација насиља и избегне још смртних случајева“, написала је на Твитеру америчка амбасадорка у Перуу Лиза Кена.

Прочитајте још:  УНС осудио поступак јагодинске полиције у покушају застрашивања новинара да не извештавају с протеста
Међутим, на позадини распламсаних протеста, одлучност лидера Марша четири сујо да се боре против „узурпатора“ Болартеа до потпуне победе само јача.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *