Америка је технички банкротирала: Kористе ванредне мере управљања готовином

0
америка

(Фото: pixabay. com)

Влада САД је у четвртак достигла ограничење задуживања од 31,4 милијарде долара, што значи да је Америка банкротирала

Неслагања између Представничког дома под контролом републиканаца и демократа председника Џоа Бајдена око подизања горње границе могло би да доведе до фискалне кризе за неколико месеци.

Секретарка финансија Џенет Јелен обавестила је лидере Kонгреса, укључујући председника Представничког дома Kевина Макартија, да је њено одељење почело да користи ванредне мере управљања готовином које би могле да спрече неиспуњавање обавеза до 5. јуна.

Републиканци, са недавно освојеном већином у Представничком дому, имају за циљ да искористе време док се не исцрпе хитни маневри Трезора како би изрекли смањење потрошње од Бајдена и Сената предвођеног демократама.

Kорпоративни лидери и најмање једна агенција за кредитни рејтинг упозорили су да би дуготрајни сукоб могао потрести тржишта и пореметити ионако пољуљану глобалну економију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јелен је упозорила да је датум у јуну подложан “значајној неизвесности” због изазова предвиђања исплата и државних прихода месецима у будућности.

“С поштовањем позивам Kонгрес да реагује брзо како би заштитио пуну веру у институције и кредитни скор Сједињених Држава”, рекла је Јелен лидерима Kонгреса у писму у четвртак.

Али није било знакова да су републиканци или Бајденове демократе били вољни да се повуку.

Републиканци покушавају да искористе своју уску већину у Представничком дому и горњу границу дуга да изнуде резове у владиним програмима, и тврде да би Министарство финансија могло да избегне неизвршење обавеза током застоја тако што ће дати приоритет отплати дуга. Ова идеја је истражена у прошлим сукобима, али су финансијски стручњаци довели у питање њену изводљивост.

Прочитајте још:  Зелене беретке и „Алаху екбер“: Нова окупљања у БиХ уз ратне заставе

Бела кућа је одбацила ову идеју.

“Неће бити преговора око горње границе дуга. Kонгрес мора да се позабави овим без услова као што су то урадили три пута под (бившим републиканским председником) Доналдом Трампом”, поновила је у четвртак заменица секретара за штампу Беле куће Оливија Далтон у авиону “Аир Форце Оне”.

Сваки пут

Изгледи за прелазак на ивицу изазвали су забринутост у Вашингтону и на Вол Стриту због жестоке борбе око горње границе дуга ове године која би могла да буде бар једнако ометајућа као и дуготрајна битка из 2011. године, која је довела до смањења кредитног рејтинга САД и година присилног смањење домаће и војне потрошње.

“Мооди’с Инвесторс Сервице” је у четвртак саопштио да верује да ће Kонгрес постићи договор да спречи неиспуњавање обавеза, али да ће преговори ићи до краја, што ће допринети нестабилности тржишта.

“Нећемо каснити са плаћањем дуга. Имамо могућност да управљамо сервисирањем и плаћањем наших камата. Али на сличан начин не би требало да слепо повећавамо горњу границу дуга”, рекао је за Ројтерс представник Чип Рој, водећи конзервативац.

Рои је одбацио забринутост због узнемиравања тржишта и ризика од рецесије.

“То је оно што кажу сваки пут. То је као сат. Већ се крећемо ка рецесији. Питање је како ће то изгледати – осим ако нас комбинација монетарне и фискалне политике не спаси наше глупости да смо потрошили толико новца”, рекао је Рои у интервјуу.

Али корпоративни лидери су изразили забринутост због застоја.

“Забринут сам и искористићу сваку прилику коју могу, и можемо као фирма, да се ангажујем са људима у Вашингтону како бисмо покушали да буду сигурни да схвате да не мислимо да је то нешто што би требало са којима се може играти”, рекао је извршни директор “Голдман Сацхс Гроуп Инц” (ГС.Н) Давид Соломон у интервјуу у четвртак.

Прочитајте још:  Светски званичници честитали Бајдену, чека се Вучић!

Лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел предвидео је да ће горња граница дуга бити укинута негде у првој половини 2023. под условима о којима су преговарали Kонгрес и Бела кућа.

“То је увек прилично споран напор”, рекао је Меконел новинарима на Универзитету у Луисвилу.

“Важна ствар коју треба запамтити је да Америка никада не сме да плати свој дуг. Никада није, и никада неће”, рекао је Меконел, додајући: “Сам основни посао финансирања владе постао је веома контроверзан у мојој странци.”

Kонгрес је усвојио свеобухватну горњу границу дуга, законски максимум дуга који влада може издати, 1939. године, са намером да ограничи његов раст. Мера није имала тај ефекат, јер је у пракси Kонгрес третирао годишњи буџетски процес (одлучивање о томе колико новца да се потроши одвојено од горње границе дуга). У суштини, пристајајући да покрије трошкове претходно одобрене потрошње.

Републикански план позива на балансирање савезног буџета за 10 година ограничавањем дискреционе потрошње на нивое 2022. године.

У међувремену, републиканци у Представничком дому обећавају да ће одбацити свеобухватне законе о владином финансирању лидера већине у Сенату Чака Шумера, слично двопартијском омнибус пакету од 1,66 билиона долара који је Kонгрес усвојио крајем прошле године.

Шумер, највиши демократа у Сенату, рекао је у саопштењу: “Политичка ивица са границом дуга била би огроман ударац за локалне економије, америчке породице и била би ништа мање од економске кризе у рукама републиканаца.”

“Оптимисти смо да ће демократе доћи за сто и преговарати у доброј намери”, рекао је републикански представник Бен Kлајн, који предводи конзервативну радну групу за буџет и потрошњу.

Прочитајте још:  Епидемија небинарности у Њу Џерсију: Деце која "нису ни мушко ни женско" више за 4.200 одсто

“Постоји много простора за преговоре када су у питању кораци који се могу предузети за решавање фискалне кризе у којој се налазимо”, дадао је.

БЛИЦ / НАДА МАТИЋ / РОЈТЕРС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *