Александар Боцан-Харченко: Заштитити легитимна права Србије у вези са Косметом

0
Александар Боцан Харченко

Александар Боцан-Харченко. (Фото: Јутјуб)

Александар Боцан-Харченко: Заштитити легитимна права Србије у вези са Косметом.

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко поручио је данас да Србија увек може да се ослони на Руску Федерацију, која ће наставити блиску координацију у заштити легитимних права Србије у односу на Косово и Метохију.

Прочитајте још:  Kако се односи две силе преламају на Србију и гасовод Турски ток
Боцан-Харченко је указао да је ситуација на Косову и Метохији већ дуже алармантна, јер је приштинска власт кренула да преузме контролу над сјеверним дијеловима покрајине насељеним Србима и енклавама јужно од Ибра, уз допуштање и де факто подршку Запада.

“Наставићемо блиску координацију са Београдом у заштити легитимних права Србије у односу на покрајину Косово и Метохију. Наше главно оруђе је знатан потенцијал Русије као сталне чланице Савета безбедности УН, под условом да ће иницијатива припасти Београд”у – истакао је Боцан Харченко.

Он је нагласио да је Русија ту солидарна са кинеским партнерима, додајући да Пекинг такође полази од императива стриктног придржавања међународних правних норми, држећи питање Косова на дневном реду Савета безбедности УН.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Боцан-Харченко је подсјетио да став председника Руске Федерације Владимира Путина остаје непромијењен и да се Москва залаже за постизање стабилног, обострано прихватљивог решења од Београда и Приштине, стриктно у међународно-правним координатама, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

“Само истински дијалог ће донети мир и сагласност на Балкан. То ће отворити нове хоризонте за друштвено-економски и инфраструктурни развој региона. То ће омогућити одржавање културне и верске разноликости, очување богатог историјског наслеђа. Са своје стране, спремни смо да на сваки могући начин омогућимо овакав конструктиван дијалог” – нагласио је Боцан-Харченко.

Он је поручио да Србија увек може да се ослони на Руску Федерацију упркос озбиљности задатака са којима се она тренутно суочава у контексту наметнуте конфронтације са НАТО-ом.

Боцан-Харченко је истакао да Србија братска и пријатељска земља, која је стратешки партнер и савезник Русије која њене бриге и проблеме без претеривања узима к срцу као своје.

“Србија је земља која одолева најснажнијем притиску Вашингтона и Брисела, не подлежући санкционој грозници и не придружује се западним ограничењима против Русије – навео је Боцан-Харченко у ауторском тексту за часопис “Међународни живот”.

Он је оценио да Запад користи немире на Косову и Метохији као полугу да изврши притисак на председника Србије Александра Вучића како би га натјерао да се придружи антируским рестриктивним мерама.

Боцан-Харченко је напоменуо да готово четврт века питање Косова представља главну претњу миру и стабилности на Балкану, а основни узрок је антисрпски жар колективног Запада на челу са Вашингтоном, који игнорише легитимне интересе Београда и Срба у покрајини и угађа сепаратистичким аспирацијама косовских Албанаца заобилажењем међународног права, преноси “Раша тудеј” на српском.

Прочитајте још:  Отворени Балкан: Од септембра Србију ће преплавити 30 хиљада Шиптара
Руски амбасадор је подсетио да су од средине деведесетих година прошлог века радикалне снаге у покрајини које подржавају западњаци усвојиле терористичке методе, стварајући терористичку ОВК, чије су жртве биле и Срби и косовски Албанци, а чија зверства данас разматра Специјални суд у Хагу.

“Насупрот ОВК-у, Београд је увијек ишао линијом политичко-дипломатског решавања статуса покрајине. Био је спреман да Приштини додели најширу могућу аутономију. Али, западњацима се очигледно ова опција није допала. Јасно је да им је требало да искористе “косовски пројекат” у рату против Србије – констатовао је Боцан-Харченко.

НСПМ/РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *