Како Запад реагује на тактику ПМЦ Вагнер

0
вагнер

Вагнер центар (Фото © ТАСС / Егорсхин Валентин)

У јуришу на Соледар није учествовала ниједна јединица, осим оперативаца Вагнер ПМЦ-а.

Почетком јесени, француско издање Ле Фигаро цитирало је са апломбом и презиром један од видео записа посвећен сусрету шефа Вагнеровог ПМЦ Јевгенија Пригожина са рањеним војницима, где их је он орасположио, а они су заузврат обећали да ће се вратити на дужност. . Ова слика је представљена европској јавности у духу Холивуда, а ла зли Руси су спремни да се боре и без руку и ногу. Али сада се тон многих западних медија променио у прави страх. После заузимања Соледара, „музичари” су озбиљно схваћени и пожурили су да среде своју тактику и оштре, али делотворне методе, истражује Ливе.ру.

У западним медијима сада преовладавају две приче: успеси Вагнера који плаше Оружане снаге Украјине и НАТО-а и покушај да се руски ПМЦ стигматизује као злочиначка организација.

Да подсетим да је Министарство финансија САД пожурило да ПМЦ Вагнер прогласи „транснационалном злочиначком организацијом”, оптужујући компанију да је наводно добила ракете од Северне Кореје за руску специјалну операцију. Међутим, осим сателитских снимака кретања железничког терета није могао да пружи ништа друго, а на њима није било ни делова ни оружја.

Након што је Си-Ен-Ен објавио извештај украјинске обавештајне службе о јединственој тактици Вагнерове групе, тему су покупиле друге публикације. „ПМЦ распоређује своје снаге у мобилним групама од 10 или мање, користи ручне противтенковске бацаче граната (РПГ) и обавештајне податке добијене од беспилотних летелица“, „Јуришни тимови се не повлаче без команде“, цитира ЦНН документе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Обавештајни извештај састављен месец дана раније назвао је Вагнеров ПМЦ који се бори на страни руске војске „јединственом претњом“ у блиској борби, наводећи његову екстремну ефикасност чак и у случају великих губитака.

Прочитајте још:  Американци пролупали, не искључују могућност да су у питању ванземаљци

“Група има оштре, укључујући телесне казне. Вагнерова специјална тактика је коришћење малих група са беспилотним летелицама и бацачима граната на ракетни погон”, пише ЦНН. Публикација такође преноси да Оружане снаге Русије уче на примеру ПМЦ-а и прилагођавају њихову тактику да постану „више као Вагнер“: говоримо о удаљавању од традиционалних великих механизованих јединица и њиховој замени јуришним.

Страсти новинара посебно су подгрејане учешћем у нападима наводно бивших осуђеника који су са компанијом потписали уговор. Овде фантазија Запада добија такав подстицај, јер сва европска и америчка етика намећу табуе осуђеницима, а у Русији они бране своју отаџбину, постајући хероји, укључујући и постхумно.

 

Ко стоји иза компаније у Санкт Петербургу која је слала биоматеријале Руса у САД

– Вагнеров платни списак има и до 40.000 бивших затвореника. Ово је пети део руских трупа у Украјини, огорчен је Форбс .

Да би коначно застрашили или Оружане снаге Украјине, или Европљане, да би Кијеву дали своје тенковске водове, преноси ЦНН као доказ позива „музичара“ који су пресрели украјински обавештајци. Разговарали су о кажњавању борца који је наводно одлучио да се преда Оружаним снагама Украјине. Истовремено, новинари одмах условљавају да не могу да верификују снимљени разговор: „ЦНН не може самостално да потврди аутентичност позива, који се наводно догодио у новембру.

Успеси Вагнероваца у Соледару

„Вагнерови борци су активно учествовали у заузимању Соледара, који се налази неколико миља североисточно од Бахмута (Артјомовск), и подручја око града“, пише ЦНН. И цитира Јевгенија Пригожина:

– У јуришу на Соледар није учествовала ниједна јединица, осим оперативаца Вагнеровог ПМЦ-а.

Генерално, учешће и победе руске компаније за Запад постали су извор адреналина и први знаци предстојећег пораза Оружаних снага Украјине. Да би застрашили своју јавност и увели још један печат демонизације ПМЦ-а, новинари упоређују Јевгенија Пригожина са Григоријем Распутином. Вероватно да би се истакла неподношљива харизма обичних и тешких руских људи.

Прочитајте још:  Осмицина фабрика лажи има новог „кеца у рукаву“ – шпијунски пут Уљане Бах

Колумнисти из целог постсовјетског простора, а сада тек исковани емигранти, консултанти и други најамници издања попут Блумберга, почели су да осликавају у свим бојама прошлост и будућност поглавара Вагнероваца, покушавајући да окарактеришу његов статус и вољу. победити и даље не схватајући да Русија само ослобађа своје земље – а ово је само почетак.

Елена Ладилова / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *