Босна и Херцеговина може увести визе за руске држављане

0

Босна и Херцеговина (Фото: Deposit photos/ Tatiana53)

Босна и Херцеговина може увести визе за руске држављане.

Европска унија захтева од Босне и Херцеговине (БиХ) као земље кандидата да уведе визе за држављане Руске Федерације.

Ово је саопштено у Делегацији ЕУ у Сарајеву, јавља дописник ПолитНавигатора.

Заузврат, руска амбасада у БиХ назвала је захтјев ЕУ „покушајем да се земља претвори у колонију“.

“Очекујемо да БиХ, као земља кандидат, у потпуности усклади своју вањску, сигурносну и трговинску политику са политиком ЕУ. За добро функционисање безвизног режима са ЕУ, од БиХ се очекује да се у потпуности придржава визне политике ЕУ, која не предвиђа безвизни режим са Русијом“, истакли су из Делегације ЕУ у Сарајеву.

Дипломате ЕУ позивају се на извјештај Европске комисије објављен у децембру 2022. године, у којем се наводи да БиХ не испуњава критеријуме за визну либерализацију са шенгенским простором. У њему се препоручује да БиХ “приоритетно усклади своју визну политику са листом трећих земаља којима је потребна виза за ЕУ, посебно оних земаља које представљају ризик од илегалне миграције или ризик по безбједност ЕУ”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У документу је наглашено да БиХ треба да уведе визе са Русијом, и напомиње да БиХ такође има безвизни режим са Азербејџаном, Бахреином, Кувајтом, Оманом, Катаром и Турском – за које нису постављени никакви услови.

Из Амбасаде Русије у БиХ су одговорили да актуелни споразум о безвизном режиму између две земље ствара повољне услове за развој међусобних веза.

„Уверени смо да постојећи правни оквир задовољава, прије свега, интересе Босне и Херцеговине, отворене земље коју ЕУ покушава да претвори у колонију“, наводи се у саопштењу руске амбасаде у Сарајеву.

Министарство иностраних послова БиХ, на чијем је челу сада представник Бошњака муслимана, бивши кошаркаш Елмедин Конаковић, још није коментарисао захтев ЕУ.

Прочитајте још:  Слободан Цветковић из СПС-а предложен за новог министра привреде

Вриједи напоменути да формално спољну политику Босне и Херцеговине утврђује Председништво БиХ, у чијем саставу су представници Срба, Хрвата и Бошњака, од којих сваки има право вета. Међутим, у прошлом сазиву Савјета министара БиХ поједини амбасадори ове земље при међународним организацијама давали су изјаве у прилог антируским санкцијама, иако такве одлуке нису доносили ни Влада ни Председништво БиХ.

Како је пренео ПолитНавигатор , у вези са покушајима Чечена да уђу у Хрватску из Босне и Херцеговине ради добијања политичког азила, безвизни режим између Руске Федерације и БиХ може бити укинут.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *