Тајна документа: Зашто САД терају Украјину да крене у офанзиву пре лета и зашто је почела нова мобилизација

0
сад

Владимир Зеленски и Џо Бајден (Насловна © ТАСС / ЕРА / ЈИМ ЛО СЦАЛЗО)

До јуна ове године финансијска подршка САД може бити смањена, па је сада Кијеву постављен услов – победа по сваку цену, сматрају стручњаци на Западу. 

Тако потпуковник америчке војске Данијел Дејвис примећује на сајту 19Фортифиве: ако Вашингтон одлучи да подигне ниво наоружања Оружаних снага Украјине и ескалира украјински сукоб, то ће неминовно довести до нуклеарног рата, а ако одбије да интензивно снабдевање војном опремом, то ће довести Зеленског у безизлазну ситуацију.



Дејвис закључује да ће резултат таквих акција бити „застој на неодређено време, који ће буквално крварити Украјину и њен народ и учинити да њена територија изгледа као лунарни пејзаж“.

Зашто је почела нова мобилизација у Украјини

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Покрет америчког витеза

Политиколог Марат Баширов сматра да до лета републиканци могу драстично да смање финансијске ињекције Незалежној. Амерички бивши председник Доналд Трамп већ се изјаснио против политике САД према Украјини, а то је озбиљан сигнал републиканаца. Значајне чистке у тиму Зеленског такође говоре о покушају Џоа Бајдена да демонстрира борбу против корупције у Кијеву.

„ Да би помогао Бајдену и његовом тиму, Кијев мора да организује ефикасну офанзиву на јужном фронту, барем да заузме нуклеарну електрану Запорожје, почне да напада Крим“, каже Баширов, оцењујући недавну посету бившег британског премијера Бориса Џонсона као гласника. суморних вести, који је пренео наређење из Вашингтона „не штедите војску и опрему“.



По Баширову, републиканци-конгресмени гуше Бајдена на две болне теме. Желе да донесу закон којим се забрањује продаја нафте из америчких стратешких резерви у комерцијалне сврхе, односно да се укине инструмент који је снизио цену нафте у свету, а који би цену могао да подигне на 100 долара по барелу. Четворица конзервативаца захтевала су од Бајдена да објасни снабдевање Украјине оружјем на рачун новца америчких пореских обвезника.

Прочитајте још:  Кијев је био активно укључен у питање ископавања уранијума

Републиканци у америчком Конгресу појачавају нападе на Белу кућу у контексту Украјине и захтевају не само суђење за снабдевање, већ и осуду Пентагона за недоследност, подсећа амерички политиколог Малек Дудаков.

– Недавне антикорупцијске чистке у Кијеву критикују и у Конгресу. Неки републиканци их виде као доказ масовне крађе америчке помоћи Украјини и још један аргумент у корист њеног значајног смањења од друге половине 2023. године, напомиње Дудаков.

Конзервативци су добили водеће позиције у многим моћним конгресним комитетима, укључујући буџет и одбрану. Једна од њих – Марјорие Греен – захтева пуну ревизију и заустављање финансирања Кијева. Она ствара име у истрагама против корупције и изгледа да се спрема за председничку кампању 2024.

Зашто је Зеленски у грозници

— Украјину потреса корупционашки скандал. Американци нису прикупљали компромитујуће доказе да би оптужили кијевске власти за корупцију. Под Зеленским се љуљала фотеља, а он се бави ПР-ом. Он и његов тим одлучили су да могу да играју своју игру, али Вашингтону се то није допало. Предстоје велике промене. Управљање режимом може да претрпи озбиљан ударац. Зато је дошао шеф ЦИА. Зеленски се очигледно заноси. Стога је искоришћен ударац на његов народ. Залужни је узет по страни“, коментарише политички аналитичар Родион Мирошник шта се дешава у Украјини.

У међувремену, око Зеленског и међу олигарсима, расправља се о теми здравствених проблема шефа Украјине, броју и врстама капи које мора да ради скоро свакодневно да би дао бројне интервјуе. И један број присталица почиње, како кажу, да одступа.

Елена Стафева / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *