Одговор руском „Кинжалу“: Шта се зна о америчкој хиперсоничној ракети ХАВЦ

0
ракети

ХАВЦ. Цовер © дарпа.мил

Сједињене Државе су тестирале нову хиперсоничну ракети оквиру програма ХАВЦ. Војни стручњаци напомињу да ракета не задовољава хиперзвук. И не ради се само о брзини.

Најновије америчке вести за данас

Према америчком Министарству одбране, Лоцкхеед Мартин Цорпоратион је успешно спровела друга летачка тестирања нове хиперсоничне ракете са рамјет мотором (рамјет) у оквиру програма ХАВЦ (Хиперсониц Аир-бреатхинг Веапон Цонцепт).

„Хиперсонична верзија ракете Лоцкхеед Мартин која дише ваздух завршила је програм, постигавши све своје првобитне циљеве“ , наводи се у саопштењу за штампу.

У документу се такође наводи да је ово последњи пробни лет пројекта ХАВЦ, који је америчко ваздухопловство извело заједно са Пентагоновом агенцијом за напредне истраживачке пројекте (ДАПРА).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Проблем је у томе што Сједињене Државе имају неколико хиперсоничних програма и сваки има своје недостатке. Можда су сада искористили прилику да некако имплементирају сопствени програм, али за сада нема „мириса“ револуционарних технологија.

Америчко хиперсонично оружје

Према речима војног експерта Алексеја Леонкова, САД су 2018. године идентификовале девет хиперсоничних пројеката који су сматрани најперспективнијим. До данас, пет је остало у активном развоју. Недавно су се чула три од њих – Прецисион Стрике Миссиле за америчку морнарицу, као и пројекти АГМ-183А АРРВ и ХАВЦ.

– АРРВ – Крстарећа ракета АГМ-183А са тактичком клизном бојевом главом. То је двостепена ракета. Оно што су сада тестирали је хиперсонична крстарећа ракета заснована на пројекту ХАВЦ, која би требало да носи рамјет на свом броду. Односно, САД покушавају да створе хиперсонични мотор који ће омогућити убрзање једностепене крстареће ракете са ваздушним лансирањем до брзине од 5-6 Махових бројева, – каже војни експерт Алексеј Леонков.

Проблем је што ниједан од ових пројеката није сигуран. Серијска производња АРРВ планирана је 2022. године, али је 2021. ракета пала на три летна теста. Из четвртог покушаја, лансиран је у пролеће 2022. године. Али за сада нема информација о способности АРРВ ракете за маневрисање.

Непознато је и како се понаша у неидеалним временским условима. У ствари, са ХАВЦ-ом о истој причи.

ХАВЦ хиперсонична ракета – карактеристике

У априлу 2022. војна публикација Бреакинг Дефенце писала је о предностима хиперсоничних пројектила са рамјет.

Иза ове бравуре, кажу стручњаци, крије се признање САД да још не могу да направе нешто попут руских хиперсоничних Кинжала. Подсетимо се да су у марту 2022. године, када су руске ваздушно-космичке снаге први пут употребиле аеробалистичку ракету Кинжал током операције З у Украјини, уништавајући антинуклеарни бункер са оружјем у Дељатину у Ивано-Франковској области , Запад је био у паници. У лето 2022, Лифе је писао да су неки фрагменти Бодежа пали у руке Американаца , али је немогуће са сигурношћу рећи да ли је то довело до било каквог резултата.

Крајем јануара 2023. године на сајту Министарства одбране САД појавило се саопштење за јавност у којем је министарство известило о успешном лансирању ХАВЦ-а. Односно, формално, ово је „амерички одговор“ на руски хиперзвук.

– Ракета је лансирана са Б-52, <…> затим је рамјет Аеројет Роцкетдине испалио и убрзао систем до брзине веће од 5 маха (6125 км/х). Систем је функционисао како се очекивало, покривајући више од 555 километара и достигавши висину већу од 18 километара, наводи се у документу.

 

Према речима Алексеја Леонкова, у извештају су изостављени суштински важни детаљи у случају хиперзвука и акценат је стављен, као иу случају прошлогодишњег лансирања АРРВ, на мање детаље, довољне, међутим, за „сензацију“.

– Тамо су јавили да је ракета достигла такве и такве показатеље: кажу, какви су они добри људи. Али, притом, нису прецизирали да ли је овај рамјет био на броду управо авијације, а не ракетног типа. Односно, показали су да је „празна” летела овом брзином. Али сви знају да посебност било ког хиперзвука није у брзини, већ у маневрисању и прецизном погађању мете“, рекао је војни експерт Алексеј Леонков.

Према његовим речима, реч је о почетним тестовима „бацања“ ракетног погона.

– Тешко је одговорити докле ће напредовати, али су нагласили да ће све те ствари контролисати вештачка интелигенција. Односно, у сваку ракету ће убацити „мозак” који ће реаговати и утицати на динамику лета. Још много времена се може потрошити на отклањање грешака, напомиње Леонков.

У исто време, Сједињене Државе су потонуле у хиперзвуку, чак иу оквиру сопственог распореда.

– По ХАВЦ програму, завршна испитивања су била заказана за 2020. годину. Сада је 2023, односно већ су се померили удесно за најмање три године. Али ово нису потпуни тестови, напомиње Леонков .

Прочитајте још:  Галијашевић: Русија – моћна сила због које је Америка нервозна [ИСПРАВКА]

Иста ствар им се десила са АРРВ.

– Тестови за лансирање заказани су за 2022. годину. У принципу, бацили су нешто са Б-52, јавили да је то ипак ракета која лети, а не компјутерски модел. Нешто су бацили, а онда тишина ,  примећује Леонков.

Војни стручњаци имају много питања за Американце. Један од њих је зашто су сада са АРРВ прешли на ХАВЦ, други зашто после најава успешних ракетних тестирања, по правилу, влада тишина.

Ко има хиперсонично оружје у свету

Према неким извештајима, прелазак Американаца на ХАВЦ био је изнуђен корак, јер је у случају АРРВ било много недостатака, што је у великој мери одложило рокове.

Раније је Лајф у интервјуу са стручњацима открио да су главни проблеми америчког хиперзвука у недовршеној глави за навођење таквих пројектила, као иу материјалима и главном мотору.

Главно питање на дневном реду је да ли ће САД у блиској будућности моћи да ураде нешто слично руском Кинжалу.

Пентагон је затражио 4,7 милијарди долара за хиперсонично истраживање у текућој фискалној години, према Истраживачкој служби Конгреса. Ово је скоро милијарду долара више него што је издвојено 2022. (3,8 милијарди долара).

Може се претпоставити да сада покушавају да сустигну.

„Донедавно нисмо имали праву прилику да користимо ову технологију и уведемо је у систем наоружања. Није било потребе за овим. Сада постоји потреба за овим и зато имамо осећај хитности да ово окончамо“, рекао је вицеадмирал Џони Вулф, директор програма стратешких система америчке морнарице, у новембру 2022.

Таква ревност може бити последица успеха Русије, као и других „непријатељских“ или „неутралних“ земаља у овом правцу.

– Сада Американци покушавају да „прескоче преко главе“, јер се Северна Кореја и Иран активно баве хиперсоником. Кина већ ствара напредније клизне бојеве главе и практично је „довршила” противбродску хиперсоничну ракету, аналог нашег Циркона. Индија је такође активно ангажована и, рецимо, то је довело до тога да су Сједињене Државе почеле да комбинују не само своје снаге, већ и снаге свих научника из блока НАТО-а да раде на овом пројекту, – примећује војни експерт Алексеј Леонков.

Ко има најбоље хиперсонично оружје на свету

Према речима Алексеја Леонкова, удружени напори научника из НАТО блока померају хиперсоничне пројекте САД ка имплементацији. И пре или касније ће добити свој хиперзвук, али ће по техничким параметрима још дуго бити инфериорнији од руског.

Прочитајте још:  Мајк Адамс: Бајденов режим фабрикује рат са Русијом да би терорисао амерички народ

— Враћање на АРРВ и ХАВЦ. Декларисана брзина од 5-6 Махових бројева је и даље „хиперзвук прве генерације”. Бројеви од 8-10 Маха су софистицираније технологије, а Русија већ прави „хиперзвук друге генерације“. Русија има неколико пројеката. Штавише, они су већ у служби Оружаних снага Руске Федерације, – каже војни експерт Алексеј Леонков.

Према његовим речима, ако ће САД, уложивши све напоре, ухватити корак са руским развојем, онда више говоримо о оружју модела 90-их.

– Рецимо да ће у најбољем случају достићи ниво нашег Искандера. За сада је то њихов „максимум“ (или, како кажу, „минимум“) који могу да постигну“, напомиње војни експерт Алексеј Леонков. „Бодеж“ је и даље недостижан за САД.

Према мишљењу стручњака, Русија јасно контролише ситуацију са хиперзвуком и за то има пристојну „сигурносну маргину“.

– До оваквих брзина као што је наша – до “Кинжала”, “Циркона”, који имају 10 махова, или до блока “Авангард”, који има брзину крстарења од 27 маха, далеко су. Они се више од 30 година хвале да имају хиперсоничне ракете. До сада ниједна заиста није приказана, – приметио је раније војни експерт Виктор Литовкин у интервјуу за Лајф.

Према речима Дмитрија Конанихина, стручњака у области свемирске технологије, главни проблем америчке хиперсонике је недостатак таквих надзвучних носача какве имају, на пример, „Бодежи“ – то су МиГ-31 и Ту-22.

– Американци ће бити принуђени да некако „извајају“ своје споре праволинијске моторе (рамјет моторе) на своје луде Б-1Б „ундербреак“ бомбардере. То што они (САД) немају надзвучне носаче за праве хиперсоничне „Бодеже“, они, наравно, неће бити дистрибуирани, – каже Дмитриј Конанихин, стручњак за космичку технологију.

Други амерички проблем, према Конанихину, је неспособност њихових стручњака да реше проблем опстанка праве хиперсоничне клизне јединице у плазми, која је постала основа совјетских (и кинеских) научних школа.

Као резултат тога, стручњаци долазе до закључка да не треба потцењивати ревност Американаца, јер они заиста покушавају. Али, с обзиром на чињеницу да покушавају да створе хиперзвук на сопственој бази, може потрајати много времена да се добију заиста импресивни резултати. И ово превазилази хоризонт садашње агенде.

Евгениј Жуков / Васељенска
БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *