Поглавар Пољске православне цркве био је приморан да се извини због писма Патријарху московском

0

Поглавар Пољске православне цркве био је приморан да се извини због писма Патријарху московском.

Поглавар Пољске аутокефалне православне цркве архиепископ Сава јавно се извинио што је упутио писмо Патријарху московском и све Русије Кирилу са честитком поводом 14. годишњице устоличења.

После ове честитке, неки медији су позвали на смену поглавара пољског православља, јавља дописник ПолитНавигатора.

У поруци објављеној 4. фебруара, надбискуп Сава је приметио да је „традиционално лично писмо изазвало бројне коментаре и забринутост међу неким верницима Пољске аутокефалне православне цркве“.

Надбискуп је даље рекао да осуђује „злочиначки упад Руске Федерације у независну Украјину“. „Више пута сам изразио своје изненађење и срамоту речима патријарха Кирила о рату у Украјини. Не делим његово мишљење и сматрам да то не служи обнављању мира у Украјини и негативно утиче на перцепцију православља“, додао је он.

Прочитајте још:  Када председнику пишу: Телегрaм non grata!
Како је истакао архиепископ Сава, „перспектива последњих дана” је показала да је „погрешио и ситуација је захтевала више опреза”. „Зато изражавам жаљење што сам изазвао тако велику пометњу у медијима, подвргавајући незаслуженом болу заједницу Пољске аутокефалне православне цркве“, рекао је архијереј.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У духу праштања васкрсења која се приближава у Цркви нашој, молим вас, браћо и сестре у Христу, и све своје сународнике: опростите мени грешноме“, закључио је архиепископ Сава своју поруку.

Прочитајте још:  Хуманитарна катастрофа у Херсону се наставља: Град и даље без струје и воде
Витолд Јураш, колумниста либералног пољског портала Онет, раније је написао:

„Честитка архиепископа Савве, нажалост, скандалозна је по садржају и форми, и морално срамна. Ово писмо би требало да доведе до конфронтације у редовима православних Пољака и пољских грађана. По мом мишљењу, резултат би требало да буде промена поглавара Пољске православне цркве.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *