Лавров: ОДКБ ће помоћи у смиривању ситуације на Кавказу

0

Лавров: ОДКБ ће помоћи у смиривању ситуације на Кавказу.

Прочитајте још:  Вакцинисала туђе дете без дозволе породице, његова мајка одмах звала полицију
Када Јерменија и Азербејџан наставе да траже начине да стабилизују ситуацију на Кавказу, ОДКБ је такође спреман да помогне. А након што је у септембру прошле године дошло до налета насиља, тамо је страдало око 300 људи са обе стране, добили смо захтев Јерменије, генерални секретар ОДКБ је са специјалном мисијом експерата отишао на границу и донео план за распоређивање Мисија ОДКБ у делу Јерменије који се граничи са Азербејџаном . Овај план је припремљен доста давно, али нас сама јерменска страна није пожуривала. И на крају, већ на самиту у Јеревану, дорадили смо текст одговарајуће одлуке. Али јерменске колеге су рекле да ће им ова одлука бити потребна само ако се њоме категорички осуде акције Азербејџана“ рекао је Лавров (али Русија не жели да осуди акције Азербејџана).

“Нису сви били спремни та то. Не само што су желели некога да заштите, а некога да подрже. Него једноставно историја целог рата у Карабаху сеже деценијама уназад. И када је Јерменија за много, много година окупирала 7 региона од Азербејџана и онда, када је изгубљена нада да се питање реши политичким путем, Русија је нудила опције које бивше јерменско руководство није добро прихватило, него је желело да задржи територије на које никад није претендовало. И ево Азербејџан је повратио земље које му припадају“, рекао је Лавров.

Прочитајте још:  Лавров:Запад спрема украјински сценарио за Србију
Сада када су и Јерменија и Азербејџан, заједно са Европском унијом, потписали документ о спремности да закључе мировни уговор под условима наведеним у Алма-Ати декларацији из 1991. године, некако нам је тешко да се одлучујемо о даљим корацима. Јер, Алма-Атска декларација каже да ће границе између нових независних држава пролазити дуж административних граница Совјетског Савеза, савезних република, укључујући Јерменску ССР и Азербејџанску ССР, у чијем саставу је била и Нагорно-Карабашка аутономна област. Овде је, међутим, ситуација вишеслојна.

А чињеница да је ОДКБ у овој тешкој ситуацији припремио план за распоређивање мировне операције било је веома важно достигнуће. Овај предлог је и даље на столу. А ако су наши јерменски савезници и даље заинтересовани за то, ова мисија може бити распоређена у року од 1-2 дана“, рекао је Лавров.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поента је што се тим ОДКБ планом повлаче руски војници, а долазе војници туркофоних држава Казахстана, Таџикистана и Киргистана, који су на страни Азербејџана.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *