АПР ће проверавати рачуновође

0
апр, извршитеља

(Фото: mpravde.gov.rs)

Агенција за привредне регистре (АПР) почеће да проверава да ли су књиговође, којима је обвезник уговором поверио вођење пословних књига и састављање финансијских извештаја, уписане у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга, кажу за „Политику” у АПР-у, имајући у виду обавезу свих књиговодствених агенција да до 1. јануара 2023. ускладе своје пословање са одредбама Закона о рачуноводству.

– Пружаоци рачуноводствених услуга, којима је обвезник уговором поверио услуге састављања финансијских извештаја, морају да буду уписани у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга. Уколико је као лице одговорно за састављање финансијског извештаја обвезник обележио „пружаоца рачуноводствене услуге”, а то правно лице или предузетник није уписано у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга, агенција такав финансијски извештај неће обрадити као исправан и јавно објавити – упозоравају у АПР-у.

 

У Регистру пружалаца рачуноводствених услуга тренутно је уписан 4.561 с лиценцом коју је издала Комора овлашћених ревизора.

Уколико пословне књиге води и финансијске извештаје за предузеће саставља рачуновођа који нема тражену лиценцу, Законом о рачуноводству прописане су велике новчане казне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Новчаном казном од 100.000 до три милиона динара за привредни преступ казниће се правно лице, а од 20.000 до 150.000 динара платиће за привредни преступ одговорно лице у правном лицу. Такође, казне од 100.000 до 500.000 динара предвиђене су законом уколико прописе прекрши предузетник.

 

Милош Праштало, овлашћени рачуновођа, каже да казне јесу велике, али према његовом мишљењу, финансијски извештај не може да потпише неко ко нема лиценцу. АПР ће одбијати такве извештаје и слаће дописе на адресе привредних субјеката да их упозори да извештаји нису потпуни и као такви неће бити објављени. Наш саговорник подсећа да је рок за полагање испита за стицање лиценце био три године и то није мало, а није ни пуно времена.

Прочитајте још:  Вучић: Нећу да разговарам са "камперима"

– Имам лиценцу и заиста сматрам да је закон добар. Лиценциране рачуновође и књиговође подижу квалитет извештавања. Али је настао проблем што многи сматрају да није било довољно времена. Разумем државу, али разумем и људе који нису стигли да положе испит – каже Праштало.

Иако су рачуновође у више наврата прошле године тражиле одлагање примене закона, образлажући да их је тек око 20 одсто стекло лиценце, Министарство финансија није прихватило такав захтев.

Узимајући у обзир чињеницу да је највећи број правних лица и предузетника који се бави пружањем рачуноводствених услуга у Србији већ добио дозволу и уписан у Регистар пружалаца рачуноводствених услуга АПР-а, чиме су ускладили своје пословање са одредбама Закона о рачуноводству.

Министарство финансија сматра да не постоји било какав објективни разлог због којег би се прихватили захтеви мање групе рачуновођа за продужењем рока за полагање испита за стицање професионалног звања и уписа у регистар, рекли су недавно у Министарству финансија за „Политику”. Како су подсетили, Закон о рачуноводству ступио је на снагу 1. јануара 2020, уз одложену примену одредаба које се односе на усклађивање пословања пружаоца рачуноводствених услуга са законом.

Маријана Авакумовић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *