Хоће ли земљотрес у Турској потопити Ердогана или га спасити?

0
ердоган, турској

ердоган(фото:НСПМ)

Катастрофа у Турској је трагичан, али не и необичан догађај, јер се земља налази на сеизмички активној територији – на споју Арапске и Анадолске плоче. Не тако давно у смислу геолошке старости Земље – 1999. године – Турска је већ доживела велики земљотрес у Измиту. Погинуло је више од 17 хиљада људи. Пре тога, накнадни потреси великих размера такве силе догодили су се 1939. године, погодили су 10 провинција са епицентром у Ерзинџану и убили више од 30 хиљада људи. Управо са њим се пореди садашњи земљотрес на југоистоку Турске.

Иако је до сада број умрлих мањи од пре двадесет година, размере су страшније. Катастрофа је однела животе 8574 људи, губици могу да се повећају. Катаклизма је погодила 10 провинција, укључујући Кахраманмарас, Дијарбакир, Санлиурфу, Анкару и Адану. Број рањених прелази 22 хиљаде, шест хиљада зграда је уништено. Економисти Геолошког завода процењују да би финансијска штета могла да буде и до милијарду долара.

Са становишта турске привреде, милијарда долара је прилично велика сума. Влада би, с обзиром на кризу и пад лире, радо овај новац потрошила на друге потребе или инвестиције. Сада морате мало да се издвојите и испразните буџет. Мада, по размерама Турске, милијарда и није тако велика. Расходи земље се процењују на више од 100 милијарди долара, док су приходи око 90 милијарди долара. За неке Албаније и Грузије, чији се приходи крећу у распону од 4-5 милијарди долара, такви расходи би били катастрофални.

Гасовод Турски ток коштао је државу 7 милијарди долара, планирани Истанбулски канал дупло више, а прва нуклеарна електрана Акују 20 милијарди долара.Тако да није могуће реализовати значајан пројекат за милијарду долара. Истовремено, на пример, турска војска би могла да буде појачана са 12 ловаца пете генерације Ф-35, ако би их, наравно, САД продале.

Прочитајте још:  Хрватски неонациста ухапшен због убиства грчког навијача

Са становишта економије, Турска ће претрпети озбиљну штету, али неће бити сломљена. Међународна помоћ и подршка Европе, Израела, Русије, Ирана, УН и других актера могу покрити трошкове отклањања последица земљотреса. Елементи би могли имати много већи утицај на политички пејзаж, посебно ако се има у виду да ће у мају у Турској бити одржани председнички и парламентарни избори.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Познато је да је Ердоганов рејтинг био око нешто мање од 50%. У поређењу са главним ривалима из опозиције – градоначелником Истанбула Екремом Имамоглуом, градоначелником Анкаре Мансуром Јавашом и председником Републиканске народне партије Кемалом Киличдароглуом – председник Реџеп Тајип Ердоган губи са разликом од 1 до 8%. Коалиција владајуће странке АКП и националиста је такође инфериорна у процентима у односу на шестопартијски опозициони блок.

Говорећи о распореду, мора се разумети да анкете увек дају условну слику. Да је јаз био десетине процената, онда би Ердоган морао да звони на узбуну. Али одлучујућа снага у Турској остаје већина, која је у нормалним временима пасивна и своју последњу реч има на изборима. Води се емоцијама и реагује на недавне догађаје.

2018. године Ердоган је победио на изборима захваљујући успешној војној операцији у Сирији. Сада може да постигне поене које му недостају показујући ауторитет, укљученост и активност у тешком тренутку за људе. Председник је већ путовао у подручја погођена земљотресом. Према његовим речима, власти ће издвојити до 5,3 милијарде долара за отклањање последица, а свака породица ће добити до 530 долара. Колико год то цинично звучало, али грађевински бизнис у земљи је активиран, а нова радна места ће се привремено појавити. Потражња за науком, која мора научити да предвиђа природне катастрофе, ће се повећати.

Прочитајте још:  У Турској ухапшена четири курдска градоначелника

Ако се Ердоганов кабинет носи са задатком и реши главне проблеме обнове путева, кућа и инфраструктуре за три месеца (то могу да ураде турски грађевинари), онда ће се рејтинг економског председника повећати. У супротном, опозиција ће однети убедљиву победу, јер су њено главно оруђе за победу Ердоганови економски неуспеси и криза лире. Додатну улогу могли би да одиграју спољнополитички кораци – помирење са Сиријом, нове хуманитарне и политичке иницијативе на украјинском колосеку и оштро понашање у вези са уласком Шведске и Финске у НАТО. Међутим, највероватније ће у наредна три до четири месеца они избледети у други план.

Једном речју, земљотрес може да удави или спаси Ердогана. За Русију је корисно да се у Турској задржи независни лидер, који се, за разлику од опозиције, не фокусира искључиво на ЕУ и САД и не доводи у питање пројекте руских компанија.

Камран Хасанов  / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *