Сирија потпуно девастирана, западним земљама се не жури нити покушавају да јој помогну

0
турском, сирији

KAHRAMANMARAS, TURKIYE - FEBRUARY 07: Search and rescue efforts continue after 7.7 and 7.6 magnitude earthquakes hit Kahramanmaras, Turkiye on February 07, 2023. Early Monday morning, a strong 7.7 earthquake, centered in the Pazarcik district, jolted Kahramanmaras and strongly shook several provinces, including Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis. Later, at 13.24 p.m. (1024GMT), a 7.6 magnitude quake centered in Kahramanmaras' Elbistan district struck the region. Turkiye declared 7 days of national mourning after deadly earthquakes in southern provinces. (Photo by Serhat Zafer/Anadolu Agency via Getty Images)

Више од 28.000 људи погинуло је у земљотресу у Турској и Сирији. Десетине хиљада људи је повређено. Спасиоци већ седми дан трагају за преживелима. Помоћ Турској стиже из свих крајева света, док је сиријској влади стигла прва помоћ из ЕУ након земљотреса.

Расте број жртава разорног земљотреса у Турској и Сирији, а спасиоци седми дан трагају за преживелима. Тло и даље подрхтава.

Хуманитарне организације прогласиле су погођени део Сирији накритичнијом тачком на планети. Здравствени систем је већ био девастиран.

Турској помаже 99 држава, 68 тимова је на терену, а када је о Сирији реч међународне хуманитарне организације позивају да се искорачи изнад политике.

Новинар и дипломата Драган Бисенић каже за РТС да у Сирији живи 17,5 милиона људи, а да је хуманитарну помоћ пре земљотреса требало 13 милиона људи, као и да је сада ситуација још гора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Хуманитарна помоћ не стиже до свих њих, већ једва до половине. Од свих њих отприлике девет десетина живи на ивици сиромаштва. Сирија је разрушена, поготово су девастирани градови као што је Алепо. То су планински и пустињски предели где је сада температура изузетно ниска те то отежава и живот, али и доставу помоћи”, каже Бисенић.

Истиче да Сирија није у могућности да прими директну помоћ од многих земаља због санкција уведених влади Башара ел Асада. Међутим, додаје, да ће се сигурно наћи неко решење како би и Сирија добила неку хуманитарну помоћ.

“Тим пре имајући у виду да је Сирија ратом девастирана и ратом разорена земља”, каже Бисенић.

Прочитајте још:  Сумњива смрт градоначелника Харкова

Додаје да је помоћ која стиже у ту земљу неупоредиво мања и готово безначајна у поређењу са оном која се шаље Турској.

“Западне земље се нити журе, нити покушавају да Сирији помогну у истој мери у којој то чине према Турској, будући да је Турска и чланица НАТО-а. Тек јуче је извесна прва европска помоћ упућена у Сирију, али није стигла тамо, већ у Бејрут”, каже Бисенић.

Према његовим речима, земље које помажу Сирији су регионалне земље.

“Прва држава која је упутила помоћ била је Египат, а затим Русија и неке друге земље. Русија има тамо своје спасилачке екипе, али и војне снаге које се налазе у Сирији, али то није неки велики број. У сваком случају, Русија је заинтересована и за Турску и за Сирију будући да Турска има велики дипломатски значај за њу, а са друге стране Сирија је директно зависна од Русије”, указује Бисенић.

Помоћ за угрожене у Сирији доставити у просторије амбасаде у Београду

Амбасада Сирије у Београду покренула акцију за прикупљања новчаних донација у просторијама амбасаде, јер су спречени да отворе наменски рачун у банкама због санкција.

Наводе да сви који желе да допринесу акцији, то могу да ураде у амбасади Сирије у Улици сердар Јола 12 у Београду 08 до 15 часова. За све додатне информације грађани се могу обратити амбасади преко мејл адреса.

Амбасадор Сирије у Србији Басем Џаман Ага каже да је тој земљи потребна свака врста помоћи.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *