Нацрт Споразума о ЗСО 15 дана након потписивања европског плана за Косово

0
зсо

зсо

Нацрт Споразума о ЗСО 15 дана након потписивања европског плана за Косово.

Европски план за нормализацију односа Косова и Србије, поред основног споразума, садржи и план имплементације у којем је предвиђено да у року од 15 дана после потписивања споразума управљачки тим мора да представи нацрт за Споразума о оснивању Заједнице општина са српском већином (ЗСО), објавила је ТВ Дукађини.

Прочитајте још:  Србији у Вашингтону понуђен папир да потпише признање Косова
О документу који је представила та телевизија се наводи да ће то омогућити странама да пређу на друге кораке, као што је међусобно признавање докумената.

У Анексу Мапе пута ка нормализацији односа Косова и Србије се наглашава да је тај додатак саставни део споразума и да описује редослед догађаја за имплементацију Споразума.

Обавезе утврђене у мапи пута произилазе из обавеза страна наведених у члановима 1, 4, 7, 8, 9 и 10 споразума.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Сви остали чланови ступају на снагу потписивањем уговора“, наводи се у документу који има ТВ Дукађини.

Представљањем првог нацрта Статута и почетком преговора за њега, странке ће званично одмах омогућити ступање на снагу узајамног признавање њихових докумената и националних симбола, размену сталних мисија на основу прелиминарног споразума о практичним аранжманима.

У документу се даље додаје да се стране обавезују да ће окончати преговоре и договорити статут у убрзаном року.

Косово се обавезује да обезбеди правну одрживост договореног статута и усваја га усвајањем уредбе на седници Владе Косова.

Предвиђа се да се у року од 30 дана након потписивања споразума, стране успоставити Заједнички комитет за праћење имплементације споразума, којим ће председавати ЕУ и договорити се о задацима комитета.

Такође, у року од 30 дана након оснивања Заједничке комисије, Косово ће озваничити статус Српске православне цркве на Косову и покренуће интерне процедуре за заштиту објеката српске верске и културне баштине у оквиру дијалога уз подршку ЕУ.

У року од 150 дана након потписивања споразума, ЕУ ће заједно са осталим донаторима организовати конференцију на високом нивоу на којој ће се одобрити посебан пакет за инвестиције и финансијску подршку, али да никаква исплата из пакета неће бити извршена пре него што посредник ЕУ закључи да су све одредбе овог Анекса и члана 4 основног споразума у потпуности спроведене.

НСПМ/Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *