Токијски харакири: Шта прети Русији размештањем „томахавка” у Јапану САД

0
јапану

Крстарећа ракета „Томахавк“ приликом лансирања са УСС Цапе Ст. Георге. Фотографија © Флицкр / кустос фотографије / фотографија америчке морнарице од стране стручњака за обавештајне послове 1. класе Кенет Молл

Како ће Русија одговорити на распоређивање америчких пројектила у Јапану.

Одговор Русије на распоређивање америчких пројектила на јапанској територији ће уследити одмах, изјавио је заменик министра спољних послова Андреј Руденко. Према његовим речима, Москва помно прати „опасне активности“ Токија у близини руских граница. Конкретно, Јапан активно спроводи заједничке војне вежбе са Сједињеним Државама, модернизујући и јачајући свој војни потенцијал, тестирајући нове ракете и друго оружје. Објављени су планови за распоређивање америчких хиперсоничних ракета ЛРХВ и крстарећих ракета Томахавк на острвима Кјушу и Хокаидо.

„Наставићемо да пажљиво пратимо развој јапанске војне изградње и, у случају било каквих потенцијалних безбедносних претњи нашим далекоисточним регионима, одмах ћемо предузети узвратне мере у складу са руском одбрамбеном доктрином“, рекао је дипломата .

Зашто Јапан шаље Томахавке у Русију?

Судећи по политици Токија, властима Земље излазећег сунца заиста се не допада члан 9 сопственог устава који предвиђа одбацивање стварања војске и употребе војне силе у решавању међународних спорова. Створене супротно основном закону земље, Јапанске самоодбрамбене снаге су се одавно претвориле у пету најмоћнију оружану снагу на свету, која, опет, не само да није ограничена на заштиту земље на сопственој територији, већ и активно учествује у војним операцијама далеко ван њених граница. Као што је то било у Ираку, где је Јапан послао своје трупе да подрже америчку војску која је напала ову земљу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сада у Јапану све су активнији позиви да се потпуно напусти пацифистички члан свог устава. А садашњи премијер Фумио Кишида је очигледно присталица ове идеје, активно водећи политику даље милитаризације земље. Прошле године усвојена је нова стратегија националне безбедности земље, која предвиђа могућност наношења превентивних удара на циљеве на територији потенцијалног непријатеља. У том циљу одлучено је да се набаве америчке ракете Томахавк и повећа домет сопствених ракета на 3.000 километара. Поред тога, разматрају се планови за куповину хиперсоничних ракета ЛРХВ развијених у Сједињеним Државама. Планирано је да се започне размештање нових ракета већ 2026. године.

Прочитајте још:  Минхенска конференција 2023: или сесија колективне психотерапије или митинг солидарности са Кијевом

Јапан је нагло појачао војну сарадњу са Сједињеним Државама и њиховим савезницима. Потписан је споразум о размештању трупа на територији једне друге са Великом Британијом и Аустралијом. Проширен је споразум о заједничким акцијама са САД у нападима на копну, на мору, у ваздуху и у сајбер простору. Сада су додали нападе из свемира. Крајем јануара, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг боравио је у дводневној посети Токију. Постигнут је договор о отварању јапанског представништва у седишту алијансе у Бриселу.

Према мишљењу стручњака, Јапан, у овом случају, следи политику САД, која јача свој војни блок и изазива оружани сукоб у источноазијском региону. Државе чак и не крију своје војне припреме на том подручју.

„Припремамо театар операција у Јапану, на Филипинима, на другим местима “ , рекао је Џејмс Бирман, командант 3. америчке поморске експедиционе снаге.

Одговор

У међувремену, курс ка милитаризацији земље носи озбиљне последице по сам Јапан. Један од њих је већ дошао: Русија је одбила да разговара о питању такозваних северних територија, које је веома болно за Токио, и закључивања мировног уговора.

– Што се тиче теме мировног уговора, она нам остаје затворена. Да подсетим да је, према саопштењу руског Министарства спољних послова од 21. марта 2022. године, јасно речено да немамо намеру да наставимо преговоре са Јапаном о мировном уговору због немогућности разговора о потписивању фундаменталног документ о билатералним односима са државом која заузима отворено непријатељске ставове и настоји да нашкоди интересима наше земље “ , изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Осим тога, Јапанци су изгубили право на безвизно путовање на Куриле, а Русија се повукла из дијалога о организовању заједничких привредних активности на острвима.

Прочитајте још:  УЗНЕМИРУЈУЋЕ: Здраву, невакцинисану девојку насилно одвели у ковид логор! (ВИДЕО)

Заменик министра спољних послова Андреј Руденко је већ најавио узвратне мере у случају таквих акција. Према речима војног експерта Алексеја Леонкова, Русија има довољан арсенал средстава да обезбеди своју безбедност.

„Наша земља је унапред кренула са јачањем источног крила, јачањем Источног војног округа. Конкретно, ракетни системи Искандер су већ распоређени на истим Курилима.

– Реч је о комплексима С-400, С-500. Све што лети из Јапана, ми ћемо оборити. Они разговарају о размештању хиперсоничних ракета које лете брзином до 6 маха у њиховој будућности. Али наши системи су већ способни да погађају циљеве који се крећу брзином до 12 маха. Тако да једноставно немају шансе“, објаснио је он.

Флота се модернизује: на бродове се уграђују универзални лансери са којих је могуће лансирати не само ракете Калибар или Оникс, већ и Циркон, напомиње стручњак. Према његовом мишљењу, Русија ће на распоређивање америчких ракета средњег домета у Јапану одговорити јачањем ПВО у региону.

Према експерту, јапански премијер Фумио Кишида, водећи проамеричку политику, не само да је закопао сва достигнућа свог претходника Шинзо Абеа у нормализацији односа са Русијом, већ своју земљу води у пропаст.

— Кишида води проамеричку политику. А према плану Сједињених Држава, њихови савезници у региону – Јапан, Јужна Кореја и Тајван – морају да гину за америчке интересе у тој области. Напумпавање Јапана оружјем и ослобађање сукоба је харакири за Јапан. Уосталом, у случају оружаног окршаја, Јапанци ће полетети не само из Русије, већ и из Кине и Северне Кореје, чије руке већ дуго жуде да се обрачунају са зверствима Јапанаца током Другог светског рата. Јапанци су у то време пролили много кинеске и корејске крви  , објаснио је он.

Прочитајте још:  Не стишава се бура око Теслиног порекла: Светски медији о протесту Србије ЕУ

Према његовим речима, упозорења о опасности милитаризације Јапана од стране Русије, Кине и Северне Кореје упућују се не толико јапанском руководству колико директно јапанском народу, како би схватили претњу која се надвила над њим.

– Бесмислено је контактирати јапанско руководство, оно разуме шта ради и свесно је шта прети. Ова упозорења упућена су јапанском народу, како би размислили о томе да ли желе да се читава територија Јапана напорима његових владара претвори у чврсту Хирошиму и Нагасаки, закључио је он .

Владимир Дјужиј / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *